V Male Žablje skozi Vipavski Križ

datum: 30.06.2022
kategorija: Novice

Cesta, ki iz regionalke pelje v Male Žablje, je zaprta, obvoz pa urejen skozi Cesto in Vipavski Križ. Nadaljuje se namreč izgradnja kanalizacije Kukovže. Projekt bo zagotovo zaključen do začetka šolskega leta, cesta pa bo sproščena že prej, takoj ko bo mogoče.

Projekt izgradnje kanalizacije Kukovže se nadaljuje s priklopom črpališča na glavni kanal proti Malim Žabljam. Tu so mestoma, predvsem na mestu priključitve, predvideni precej globoki in veliki izkopi, zato je bilo potrebno zapreti cesto. Obvoz je urejen skozi naselji Cesta in Vipavski Križ. V sklopu naložbe v približni vrednosti 170.000 evrov bodo urejeni tudi vsi hišni priključki, še okoli 12 hiš nima povezave, predvidena pa je tudi izvedba 100 m navezovalnega kanala za naselje Plače. Kanalizacija Kukovže bo povezana na čistilno napravo Vipavski Križ, ki je bila zgrajena ob prenovi srednjeveške vasice, nanjo pa so že priključeni kanalizacijski vodi iz Kozje Pare, Pikčev ter Vipavskega Križa in zdaj tudi Malih Žabelj. Že ob izgradnji čistilne naprave je bilo predvideno, da bo služila vsem okoliškim vasem, s kakšno manjšo rekonstrukcijo tudi Plačam.

Naložba v dokončanje projekta izgradnje kanalizacije Kukovže bo zaključena pred začetkom šolskega leta, cesta pa bo zagotovo sproščena že prej, takoj ko bo to mogoče.