Tri desetletja mednarodnega likovnega simpozija na Sinjem vrhu

datum: 20.06.2022
kategorija: Novice

Jubilejni 30. mednarodni simpozij Slovenija odprta za umetnost se je sinoči pričel s predstavitvijo sodelujočih umetnikov in likovne zbirke Tosla v Vipavskem Križu. Župan Tadej Beočanin je snovalcem izročil jubilejno priznanje.

Vipavski Križ, Slovenija odprta za umetnost, zbirka Tosla Sinjevrška domačija že 30 let nudi gostoljubje umetnikom na mednarodni likovni delavnici. Pobudnik umetniškega projekta je bil Klavdij Tutta, ki ga je prvih 15 let tudi nadvse uspešno strokovno in umetniško vodil. Likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn sodeluje od samih začetkov, pred desetletjem in pol pa je prevzela umetniško vodenje. Takrat sta se projektu pridružila tudi Polona Kunaver in David Ličen, pomemben strokovni sodelavec pa je še Črtomir Frelih. Skozi desetletja je umetniška zgodba rastla, umetniška družina se je širila. Stalnica delavnice/simpozija pa je Sinji vrh, navdih in pribežališče umetnikov. Že od leta 2018 je podpornik simpozija podjetje Tosla, ki je okroglo obletnico umetniškega projekta obeležilo na poseben način – 15 selektivno izbranih avtorjev je za podjetje ustvarilo po eno delo velikega formata na temo ekologije. Zbirka Tosla je bila v Vipavskem Križu premierno predstavljena.

Vipavski Križ, Slovenija odprta za umetnost, zbirka Tosla Ob jubileju je organizatorjem čestital tudi župan Tadej Beočanin: »Ponosen sem, da je naša občina gostiteljica mednarodnega likovnega simpozija Slovenija odprta za umetnost, ki v naši skupnosti že 30 let združuje umetnike v navdihujočem okolju. Letos ste združili dve pomembni točki naše skupnosti – Vipavski Križ in Sinji vrh, dva bisera, ki navdihujeta in z gotovostjo spodbujata umetniški navdih, ki ga umetniki v raznolikih motivih upodobite in ime naše občine ponašate daleč izven njenih meja.« Županovo Jubilejno priznanje je v imenu vseh sodelujočih prevzel Kristjan Vidmar s Sinjevrške domačije. Župan je posebno vesel povezovanja gospodarstva s kulturo: »Čestitke podjetju Tosla, direktorju Primožu Artaču, ki je spodbudil umetnike k ustvarjanju in povezovanju. S tovrstnimi gestami se spodbuja izvirnost in krepi umetnost.«

Vipavski Križ, Slovenija odprta za umetnost, zbirka Tosla Zbirka Tosla vsebuje 15 likovnih del, nastajala so v ateljejih izbranih umetnikov, ki so hkrati tudi sodelujoči umetniki na letošnjem jubilejnem 30. mednarodnem simpoziju Slovenija odprta za umetnost. To so Sašo Vrabič, Izidor Tomaž Perko, Rudi Skočir, Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška), Larissa Tomasesetti (Avstrija), Jerzy Tyburski (Poljska), Klementina Golja, Klavdij Tutta, Črtomir Frelih, Lone Verlich, David Ličen, Willem Van Hest (Nizozemska), Evgen Varzić in Bojana Šumonje. Po napovedi direktorja Primoža Artača bodo moderna umetniška dela zaokrožila po galerijah. Umetniki pa bodo teden dni ustvarjali na Sinjem vrhu. V okviru simpozija bosta potekala še dva ustaljena dogodka – v sredo, 22. junija, bo v galeriji Lična hiša odprtje razstave Malega formata, v petek, 24. junija popoldan, pa bo na Sinjem vrhu dan odprtih vrat delavnice s predstavitvijo avtorjev in nastalih del.