Iz Garaže so zapeljali prvi prototipi

datum: 18.06.2022
kategorija: Novice

Kreatorji programa Garaža v družbi župana Tadeja Beočanina in direktorja Zavoda Beta Aljaža Ferjančiča

Izteka se prva sezona Garaže. Na dnevu odprtih vrat so kreatorji inovativnega mentorskega programa razkrili kaj vse se je dogajalo in kaj je nastalo. Mladi so navdušeno predstavili svoje prototipe, Garaža, ki je že v prvi sezoni postala tudi priročna mestna delavnica, pa snuje nove programe. Predvsem je želja h tehničnemu kreiranju pritegniti tudi dekleta.

Garaža Program Garaža je nastal na pobudo študentov tehnične in naravoslovne smeri. Pod okrilje jih je vzel Zavod Beta, zaživel je s podporo Občine Ajdovščina, odličen potencial pa so zelo kmalu prepoznali tudi domači obrtniki in podjetniki. Stara garaža ob Hublju je pretežno opremljena s poklonjenim orodjem, domači mojstri pa so redni njeni redni gostje – mladim predajajo svoje znanje, predstavljajo svoj poklic, ali pa svetujejo in pomagajo pri popravilih različnih predmetov za občanke in občane. Ob izteku prve sezone je nad učinkovitostjo in uspešnim zagonom programa navdušen tudi direktor Zavoda Beta Aljaž Ferjančič. Dan odprtih vrat Garaže je obiskal tudi župan Tadej Beočanin, ki si je z zanimanjem ogledal nastale prototipe.

V prvi sezoni so svoje lastne zamisli uresničile štiri skupine fantov. Pri delu so jih s svojim znanjem pomagali, jih usmerjali in vodili študentje naravoslovnih in tehničnih programov: Timotej Lemut, Anže Žibrik, Mitja Stefančič, Patrik Vidic, Darja Uršič in Ana Štrukelj. Fantje so tako na prireditvi ponosno zagnali električni in bencinski gokard, avtonomni rover in predstavili računalniško igrico. Dve bližnji generaciji sta med seboj ustvarili neverjetno simbiozo, tesno povezanost in si izmenjali znanje in izkušnje za otroško zvedavost, odprtost in delovno vnemo.

Garaža Garaža ob Hublju pa je skozi prvo leto delovanja odpirala vrata tudi za drugačne namene, tu na primer potekajo predstavitve poklicev za osnovnošolce. Predstavljajo se domači mojstri, ki v primernem okolju in na pristen način lahko predstavijo svoje delo in poklic. Vrata garaže pa so odprta vsem – prostor je namreč tudi svojevrstna mestna delavnica, kamor si z različnim orodjem, ki ga ponuja, pridete popravit različne predmete, občasno pa vam bo pri tem svetoval tudi mojster. Spodbuja tudi k aktivnosti, ustvarjanju, recikliranju – delavnica izdelave paletnega vrtnega pohištva je bila prava uspešnica in je še vedno v polnem zamahu. Tako je bilo na ustvarjalnem dvorišču Garaže izdelanih že več kot ducat klopi. Svojo so si na primer izdelale tudi dijakinje Srednje šole Veno Pilon.

Garaža Širi pa se tudi mentorski program. V novi sezoni se tako pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričenja mentorski program Garaža za dekleta. Program bo temeljil na aktivnostih iz področja naravoslovja, tehnike, inženirstva in matematike (STEM). Namenjen je spodbudi dekletom, ki so na teh področjih lahko popolnoma enakovredne fantom, k nadaljnjemu izobraževanju v teh smereh. Garaža jim ponuja sproščeno okolje, kjer lahko preverijo svoje želje, se preizkusijo in pridobijo dragocene izkušnje in znanje.

Garaža Garaža pa ponuja še več – sproščeno in prijetno druženje za vse generacije in zagotovilo, da tu prav nikomur ne bo dolgčas. Odprta je vsak delavnik od 9.00 do 17.00.