Varčno z vodo!

datum: 17.06.2022
kategorija: Novice

Iz Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina sporočajo, da je zaradi nizkega vodostaja Hublja nujna racionalna poraba vode. Težave se pojavljajo predvsem ob konicah, običajno pod večer, zato iz KSD pozivajo, da prilagodimo čas namakanja zelenih površin.

V tej sušni vročini Hubelj ne zmore več sproti polniti rezervoarjev vodarne, vodostaj je prenizek, akumulacija pa na robu zmogljivosti. Zato iz Komunalno stanovanjske družbe pozivajo k racionalni porabi. Problem se pojavi, ko se v kratkem času porabi večje količine vode, to je običajno ob večerih in predvsem zaradi namakanja in zalivanja.

Prvi korak k racionalnejši porabi vode je tako poziv k prilagoditvi časa namakanja. Priporoča se namakanje izven konic, ali v nočnem času med 22.00 in 6.00 ali pa čez dan med 10.00 in 18.00. Če to ne bo pomagalo vsaj malo napolniti akumulacijskih rezervoarjev, potem je naslednji ukrep prepoved namakanja, zalivanja in pranja.

Glede na to, da je Vipavska dolina presušena ter da so prve padavine napovedane šele za prihodnji konec tedna, prosimo za razumevanje in spoštovanje poziva Komunalno stanovanjske družbe. Prilagodimo čas namakanja na sistemih, vodo za domače vrtove pa si lahko pripravimo vnaprej – voda, ki nekaj časa stoji, je bistveno bolj primerna za zalivanje vrtnin, kot tista direktno iz pipe.

Novogradnja ob Vodarni Hubelj za prihodnost napoveduje vodno bogatejše čase – rezervoarji, ki se jih gradi, so tako veliki, da bodo zaloge zadoščale tudi za daljša sušna obdobja. Predvsem pa so tudi takšne krizne situacije pomembem pokazatelj zakaj dolina nujno potrebuje svoj lastni namakalni sistem za zalivanje kmetijskih pridelkov.