Podeljene Županove petice in priznanja Mladost na burji

datum: 16.06.2022
kategorija: Novice

Hiša mladih je bila gostiteljica slovesnosti ob zaključku programa Mladost burji, v katerega je vključenih že 1450 otrok in mladih. Župan jim je za doprinos skupnosti čestital in najzaslužnejšim na stopnji zlata Kastra podelil priznanja. Slovesnost pa so okitile tudi Županove petice, ki jih je za same petice vseh devet let šolanja prejelo sedem devetošolk. Čestitamo!

OŠ COLProgram Mladost na burji je skupaj s svojimi udeleženci tudi v tem šolskem letu nanizal številne uspehe. Vpliv delovanja programa Mladost na burji pa je zagotovo viden v celotni naši skupnosti, ki skupaj z aktivnimi otroki in mladino še hitreje raste in se razvija. V tretjem programskem letu v programu Mladost na burji sodeluje 1450 otrok in mladih. Aktivnosti, ki jih udeleženci opravljajo pa so vedno bolj raznolike, saj se v program s ponudbo primernih priložnosti vključuje vse več organizacij in zavodov iz lokalne skupnosti. Program je razdeljen na štiri področja, na katerih otroci in mladi z različnimi aktivnostmi skrbijo zase, za bližnjega in za skupnost. V preteklem tednu je župan Tadej Beočanin nekaterim učencem priznanja in značke za posebne dosežke osebno podelil na njihovih šolah, česar so se letos razveselili šestošolci iz Osnovne šole Šturje, vsi učenci podružnične šole Črniče ter učenci četrtega in petega razreda Waldorfske šole Primorska. V četrtek, 16. junija, pa so programsko leto sklenili s slavnostno prireditvijo v Hiši mladih Ajdovščina, kjer je potekala individualna podelitev značk posameznikom, ki so uspešno opravili vse aktivnosti stopnje zlata Kastra. Značke in priznanja sta podelila župan Tadej Beočanin ter vodja programa Mladost na burji Urška Milač.

OŠ DOBRAVLJEV programu so letos sodelovali ajdovski vrtci, osnovne šole in srednja šola. Nad programom so vestno bdeli in spodbujali udeležence koordinatorji, učitelji in ravnatelji. Svojo podporo so izrazili tudi starši, ki otroke motivirajo k novim možnostim udejstvovanja. Aktivnosti na štirih področjih so udeleženci izvajali kot skupina in posamezniki. Izkazali so posebno skrb do sočloveka, svojega zdravja, družbe in okolja ter pridobili kompetence za posamezne poklice. S svojim odgovornim in aktivnim sodelovanjem so oplemenitili sebe in skupnost kot celoto. Udeleževali so se dobrodelnih akcij, se posvečali starostnikom, nudili pomoč mlajšim, s svojimi prispevki o kulturni dediščini so sodelovali ob praznovanju občinskega praznika, sodelovali v akcijah za promocijo prenovljene Ajdovske tržnice, ob slovenskem kulturnem prazniku so v skupnosti delili mnbsvojo poezijo, obiskovali ajdovske ustanove, podjetja, spoznavali poklice, se udeleževali pohodov, skrbeli za naravo, izvajali čistilne akcije idr. Prav s sodelovanjem in povezovanjem želi občina Ajdovščina temeljno vlogo občine nadgrajevati z novimi programi in vsebinami tudi v izobraževalnem sektorju. Župan Tadej Beočanin izpostavlja pomembnost programa za mlade, ki jih usmerja k večji aktivnosti, solidarnosti, samostojnosti in odgovornosti.

Slovesnosti ob podelitvi priznanj programa Mladost na burji so okitile še Županove petice, ki jih je župan poklonil sedmim devetošolkam, ki so vseh devet let osnovne šole zaključevale s samimi peticami. Štiri letošnje nagrajenke prihajajo iz Osnovne šole Šturje, po ena nagrajenka pa iz Osnovne šole Dobravlje, Osnovne šole Otlica in Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina. Čestitke tudi ravnateljicam omenjenih šol, učiteljem in mentorjem ter tudi staršem, ki so jim stali ob strani. Špela, Anika, Anisa, Mila, Lea, Zala in Neža, srečno na vaši nadaljnji šolski poti!