Marjuti Slamič Borštnikova nagrada za vlogo v drami Simone Semenič

datum: 13.06.2022
kategorija: Novice

Foto: SNG Nova Gorica

Sinoči se je z zaključno slovesnostjo in podelitvijo nagrad sklenilo letošnje 57. Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan si je nadenil izvrsten igralec Ivo Barišič,v SNG Nova Gorica pa se veselijo še dveh Borštnikovih nagrad, prejela sta ju igralka Marjuta Slamič in lektor Srečko Fišer, oba za svoj umetniški prispevek v uprizoritvi predstave »jerebika, štrudelj, ples pa še kaj«, katere avtorica je Simona Semenič.

Bogati beri doslej osvojenih nagrad je ajdovska igralka Marjuta Slamič sinoči dodala še Borštnikovo nagrado. Veselje je tako za igralko, kot za nas, še toliko slajše, saj jo je osvojila za odličen umetniški vtis v predstavi avtorice Simone Semenič, še ene Ajdovke, ki se iz besedila v besedilo dokazuje kot suverena in priljubljena sodobna dramatičarka. »Lik Bogdane v interpretaciji Marjute Slamič je del homogenega in kolektivnega telesa, ki z igrivostjo uspešno uprizori besedilo 'jerebika, štrudelj, ples pa še kaj'. Skupni ritem predstave določajo eruptivne dinamike posameznih igralskih dosežkov, izmed katerih je najvidnejša linija Bogdane, ki kot ostale diha s celim kolektivom in postaja križišče različnih silnic uprizoritve. To nalogo Slamič izvede s fluidno prezenco, ki niha med komentiranjem in doživljajem, ter ustvari lik, vedno mesén in poln življenja,« je zapisano v obrazložitvi Borštnikove nagrade, s pripisom, da je bila odločitev sprejeta soglasno. Za svoje lektorsko delo za isto predstavo je Borštnikovo nagrado prejel tudi zdaj že upokojeni lektor Srečko Fišer: »Kot avtor jezikovne podobe predstave ključno pripomore k uresničitvi uprizoritvenega koncepta, obenem pa igralce postavlja pred zahtevno nalogo govorne realizacije v nedomačem narečju.« Zasluženo je letošnji Borštnikov prstan prejel starosta in legenda novogoriškega gledališča Ivo Barišič, ki je svojo umetniško pot pričel kot samouk. Član novogoriškega gledališča je že vse od njegove profesionalizacije v letu 1969.

Letošnje Borštnikovo srečanje je ponudilo razširjen nabor uprizoritev, ki so v slovenskih gledališčih doživele premiero v podaljšanem časovnem obdobju.