Dnevi filma v Vipavski dolini

datum: 03.06.2022
kategorija: Novice

Že ves teden v Dvorani prve slovenske vlade potekajo dnevi filma – projekcije različnih otroških in mladinskih filmov si ogledujejo učenci ajdovskih in vipavske osnovne šole, pa tudi otroci iz Otroškega vrtca Ajdovščina.

 Ideja ravnateljice Osnovne šole Dobravlje in filmske navdušenke Mirjam Kalin, šolarje uvesti v umetnost filma preko tematsko obarvanih filmskih projekcij, se je v naši občino odlično prijela. Projekt že od začetka podpira Zveza kulturnih društev Ajdovščina, ki krije stroške nakupa filmov. Najprej je bila to domena vseh petih osnovnih šol iz občine Ajdovščina, kmalu pa sta se jim pridružili tudi Otroški vrtec Ajdovščina in Srednja šola Veno Pilon (ki letos zaradi pozne izvedbe zaradi korona obdobja žal ne more sodelovati) ter Osnovna šola Draga Bajca iz Vipave. Tako se je teden že v nekaj letih raztegnil v dneve filma.

Filmski dnevi za šolarje, poleg odličnega uvida v poseben umetniški svet, otroke vzgajajo celovito – s pogovori, ki so priprave na ogled filma, vsebinskimi debatami po ogledu, pomembno pa je tudi kulturno vedenje ob prihodu v dvorano v središču Ajdovščine. Dnevi filma za otroke in šolarje v Ajdovščini so pomembna dodana vrednost učnemu programu, gre namreč za odličen in precizno izbran nabor zelo kakovostnih filmskih produkcij.
V letošnjem izboru so trije filmi. Malčki iz otroškega vrtca in učenci prve triade osnovne šole uživajo ob sinhroniziranem norveškem lutkovnem muzikalu Zverinice iz gozda Hokipoki, ki nekoliko spominja na Zverinice iz Rezije. Razredna stopnja se navdušuje nad nemškim filmom Rocca spreminja svet, ki je moderna različica legendarne Pike Nogavičke ter poudarja vrednote prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, zaupanja, odgovornosti. Zadnja triada osnovnošolcev pa se seznanja z aktualnimi težavami sveta, ki jih naslavlja film švedski film Greta, ta predstavlja eno leto v življenju podnebne aktivistke Grete Thunberg – od prve samotne stavke pred švedskim parlamentom do vzpona med globalne ikone.

Prvi teden filma gre h koncu, v dvorani pa bo živahno vse do sredine junija. Pa še namig – za navdušence se vedno najde kakšen prazen sedež. Če vas filmi zanimajo, se pridružite šolarjem, projekcije so ob dopoldnevih.