Kako organizirati dogodek na placu

datum: 01.06.2022
kategorija: Novice

Po dveh letih koronske osame smo več kot željni družbe, pa tudi prireditelji različnih dogodkov hitijo z organizacijami, kot da bi želeli nadoknaditi ves zamujen čas. Vseeno pa bo na mestu opozorilo: pri organizaciji javnih dogodkov se je potrebno držati pravil. Če želite na primer organizirati dogodek na ajdovskem placu, si morate najprej zagotoviti dovoljenje za uporabo prostora, ki vam zagotavlja tudi rezervacijo tega prostora za vaše potrebe.

Naslov tega prispevka je simbolične narave, vendar izbran namenoma. Lavričev trg je namreč z letošnjo pomladjo postal nadvse priljubljeno prireditveno prizorišče. Lavričev trg je velik, ob dobri medsebojni komunikaciji tako lahko hkrati na placu uživa več prirediteljev, dogodki pa se vrstijo eden za drugim, tudi take primere smo že imeli. Pomembno pa je, da vse formalnosti uredite pravočasno – preden torej sprejmete dokončno odločitev o datumu vašega dogodka, preverite, če je prostor, kjer ga nameravate izvesti, prost.

Ne glede na to kje nameravate organizirati javni dogodek – bodisi je to na prostem bodisi v prostoru – najprej potrebujete soglasje lastnika tega prostora. Tudi če je prostor javen, kot je na primer Lavričev trg ali glavni trg v Vipavskem Križu, ima lastnika, v tem primeru dovoljenja izdaja Občina Ajdovščina. S pridobitvijo dovoljenja si zagotovite, da je prostor rezerviran za vas v terminu, ki si ga želite.

Tudi sicer apeliramo na vse prireditelje, da se je pri organizaciji javnih dogodkov in prireditev treba držati dogovorjenih pravil. Vsak javni dogodek je potrebno prijaviti policiji, tudi če ga prirejate v prireditvenih dvoranah. Za večje in zahtevnejše pa je treba pridobiti dovoljenje upravne enote. Več informacij o tem, kako legalizirati vaš dogodek, kakšno dokumentacijo je potrebno zbrati ter vse potrebne obrazce, najdete na spletišču e-uprave.  

Občina Ajdovščina se bo še naprej trudila kar se da ugoditi vsem – prirediteljem in prireditev željnim. Zato na koncu še povabilo vsem prirediteljem – pošiljajte nam napovedi vaših dogodkov na sanda.hain@ajdovscina.si, mi pa jih bomo z veseljem objavili na občinskem spletišču in podelili na socialnem omrežju Facebook.