Slikovita maturantska četvorka v Ajdovščini

datum: 20.05.2022
kategorija: Novice

Na Lavričevem trgu je bilo v petek dopoldan nadvse živahno, saj so maturanti odplesali tradicionalno četvorko, sočasno s tisoči maturantov po številnih evropskih mestih. Ajdovski plac je preplavila več kot stotina maturantk in maturantov ob spremljavi lepega številka obiskovalcev sta jih pozdravila tudi župan Tadej Beočanin in ravnatelj Andrej Rutar.

maturantiDolga vrsta plesočih maturantk in maturantov je preplavila mestno jedro. Plesalo je 116 maturantk in maturantov, 41 iz gimnazijskega in 75 iz predšolskega programa Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina ter dijakinje in dijaki Škofijske gimnazije Vipava. Še pred samo četvorko, ki so se je učili pod vodstvom Plesne šole Rebula, je potekal tradicionalni uvod z nagovoroma ravnatelja Andreja Rutarja in župana Tadeja Beočanina, ki je maturantom zaželel sproščeno poletje in uspešen prestop v zrelost. Spremljevalni program s proceduro  je potekal pod budnim očesom vseh srednješolk in srednješolcev ter profesorskega zbora. Tretješolci so v simbolično hrambo prejeli dudo in  šolski ključ, vendar so morali četrtošolcem obljubiti, da bodo zvesto sledili njihovi zapuščini. Nato je po mestnem jedru odmeval še sloviti Gaudeamus.

trgLetos je bila četvorka še posebej slovesna, saj plesna zveza praznuje 20 let, odkar se je prvič zaplesala sinhrona maturantska ulična četvorka. Gre za edinstven evropski projekt, ki preko glasbe in enostavne plesne koreografije povezuje mlade širom celotne Evrope.