Cankarjeva nagrada Simoni Semenič

datum: 09.05.2022
kategorija: Novice

Dramatičarka Simona Semenič je prejemnica letošnje Cankarjeve nagrade za najboljše literarno delo minulega leta. Prejela jo je za knjigo treh dramskih besedil z naslovom 'tri igre za punce'.

Na današnji rojstni dan Danila Lokarja poročamo o še enem literarnem uspehu domače mojstrice dramatike Simone Semenič. Včeraj je v Cankarjevem domu na Vrhniki potekala podelitev tretje Cankarjeve nagrade, ki je »poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, izdano v knjižni obliki v koledarskem letu, v katerem je objavljen javni poziv.« Nagrado je prejela Ajdovka Simona Semenič, za knjigo dramskih besedil z naslovom 'tri igre za punce', v katerih avtorica tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola. V obrazložitvi nagrade je žirija med drugim zapisala: »Avtoričina nekonvencionalna pisava sovpada s pojavom postdramskega gledališča, ki besedilo uporablja kot enakovreden uprizoritveni element. Za tako dramatiko je treba gledališče iznajti, pravi Hans-Thies Lehmann, in v tem pogledu ima Simona Semenič v slovenskem prostoru pomembno vlogo. Ko namreč teater najde kod in pot do njene pisave, se zgodijo uprizoritveni presežki.«

Potem, ko je na letošnji petomajski proslavi Zlati znak Občine Ajdovščina prejela gledališka in filmska igralka Marjuta Slamič, katere presežki se v zadnjem obdobju izražajo predvsem v vlogah iz Simoninih dramskih del, se danes veselimo pomembne nagrade odlične domače mojstrice zapisane besede. Čestitke Simona Semenič!