Oljčno olje Ortaona – šampion Oljke Šempas 2022

datum: 29.04.2022
kategorija: Novice

Sortno ekstra deviško oljčno olje Ortaona, ki ga pridelujeta Urška in Janez Capuder iz Vrtovina, je šampion letošnje Oljke Šempas. Na tradicionalnem in tudi že mednarodnem tekmovanju pa so zlato medaljo prejela še štiri olja ajdovskih oljkarjev.

Goriško oljkarsko društvo, ki združuje oljkarje iz celotne regije, je letos že šestič priredilo tekmovanje oljčnih olj Oljka Šempas. 33 vzorcev iz treh držav je ocenjeval Goriški senzorični panel, pri ocenjevanju TOP 10 pa so združili moči še Briški in nacionalni panel iz Izole. Prvak letošnjega oljčnega ocenjevanja je Maurino, sortno ekstra deviško oljčno olje Ortaona, ki je prejelo oceno 99 od 100 točk. Zlato medaljo je osvojilo tudi mešano ekstra deviško oljčno olje iste blagovne znamke. Zmagovito oljčno olje v Vrtovinu pridelujeta Urška in Janez Capuder. Poleg vrhunskega okusa se njuno olje odlikuje tudi po izredno lepo oblikovani embalaži.

Ob Capudrovih so na letošnji Oljki Šempas slavili še trije ajdovski oljkarji, ovenčani z zlato medaljo, vsi trije za mešano ekstra deviško oljčno olje. Čestitke Egonu Podgorniku iz Skrilj, ki svoje oljčno olje trži pod blagovno znamko Skrlin. Čestitke Oljkarstvu Ličen iz Batuj in Markjanu Bratini iz Sela za zlato medaljo za olje Tonak'vo.

Katalog z rezultati letošnjega ocenjevanja Oljka Šempas 2022