'Primorska poje' ponovno doni po dvoranah

datum: 24.04.2022
kategorija: Novice

Sinoči se je v Solkanu odvil prvi koncert letošnje revije Primorska poje, ki se po dveh letih vrača na prave koncertne odre. Na reviji so tradicionalno dobro zastopane tudi ajdovske pevske zasedbe, v naši občini pa se bosta odvila tudi dva koncerta – 30. aprila na Colu, 7. maja pa v Vrtovinu.

Letošnja Primorska poje prihaja nekoliko kasneje, kot smo je vajeni, zato pa se v polnem zamahu vrača nazaj v dvorane, cerkve in na odre na prostem. Prvi od 36 koncertov se je odvil sinoči v Solkanu, revija bo zaključena 19. junija v Pivki. Dva koncerta bosta potekala tudi v naših krajih – vabljeni v soboto, 30. aprila, v dvorano v Vrtovin, teden kasneje, 7. maja, pa bo koncert v šolski dvorani na Colu, oba koncerta se pričneta ob 20. uri.  Skupaj bo na reviji nastopilo kar 184 pevskih zasedb vseh vrst – mešanih, moških, ženskih. Nastopili bodo okteti, vokalne skupine, ljudske pevke in pevci, dekliški in fantovski zbori, klape, komorni zborovski sestavi … To pestro pevsko podobo širše Primorske bogato dopolnjujejo domače zasedbe. V zadnjih pripravah na svoje nastope je kar 12 različnih pevskih skupin iz naše občine, ki bodo nastopile na različnih koncertih širom Primorske, v zamejstvu, pa tudi na v Umagu na Hrvaškem:

-        Oktet Castrum iz Ajdovščine in Dramsko pevska skupina Zarja, DU Ajdovščina – 30. april, Vrtovin;

-        Moški pevski zbor Razpotje Col – 15. maj, Sveti Peter,

-        Vokalna skupina Grlica, Budanje, Katarina Kodele Zadnikar – 20. maj, Števerjan,

-        Ženski pevski zbor Večernica, Ajdovščina – 28. maj, Knežak,

-        Vokalna skupina Šumljak, Budanje – 29. maj, Cerkno,

-        Moški pevski zbor Napev, Batuje – 5. junij, Umag,

-        Moški pevski zbor Vinograd, Vrtovin – 12. junij, Famlje,

-        Moški pevski zbor Janez Svetokriški, Vipavski Krž – 17. junij, Bazovica,

-        Mešani pevski zbor Primorje, Ajdovščina – 18. junij, Trebče,

-        Mešani pevski zbor Duri, Col – 19. junij, Zavarh,

-        Oktet Sotočje, Črniče – 19. junij, Pivka.

Celotni program letošnje 53. revije Primorska poje si lahko ogledate na spletni strani Zveze pevskih zborov Primorske, osrednjega organizatorja obsežnega pevskega festivala, ki že več kot pol stoletja odzvanja po vsej Primorski, v zamejstvu in širše ter neguje in nadaljuje bogato pevsko tradicijo te dežele.