Ajdovščina – nogometna izbranka

datum: 22.04.2022
kategorija: Novice

V Ajdovščini se je mudil predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Srečal se je z županom Tadejem Beočaninom in udeležil predstavitve avtobiografske knjige Nogomet je življenje, avtorja Franca Kopatina. Zbrane je v Dvorani prve slovenske vlade nagovoril tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

kopatinLanska stoletnica obstoja nogometa na Ajdovskem še vedno odmeva. Prav v Ajdovščini se je namreč odvilo srečanje, ki ga je s svojim obiskom počastil predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Osrednji dogodek se je odvil v Dvorani prve slovenske vlade, kjer je Franc Kopatin predstavil svojo avtobiografsko knjigo – Nogomet je življenje. Zbrane sta poleg častnega gosta in avtorja knjige nagovorila tudi župan Tadej Beočanin predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Pogovor z avtorjem knjige je povezovala Ingrid Kašca Bucik.

kopatin»Prepričan sem, da vas bo naše okolje prepričalo, da so v Ajdovščini doma vsestranski razvoj, delovna vnema in športne vrline. Naša skupnost je namreč prava zakladnica kolektivnih športov. Ponosen sem, da je bila prav Ajdovščina izbranka za predstavitev avtobiografske knjige Franca Kopatina: Nogomet je življenje. S to trditvijo bi se namreč strinjalo mnogo Ajdovk in Ajdovcev,« je v uvodnem nagovoru izpostavil župan Tadej Beočanin.  

kopatinKnjiga odkriva nogometno pot Franca Kopatina, ta vodi avtorja od nadobudnega nogometaša do predanega nogometna funkcionarja. »Posebej me veseli, da je svojo ljubezen do nogometa uspel prenesti tudi na svoj podmladek, in da se je končno odločil preliti na papir vse svoje izkušnje, dogodke in popestriti mejnike pri razvoju slovenskega nogometa ki jih je pomagal soustvarjati. Zato je knjiga več kot le spomin nogometnega funkcionarja, je tudi nekakšna kronika slovenskega nogometa in njegovega razvoja,« je v knjigi izpostavil častni gost prireditve, Aleksander Čeferin.

»Nogometna tekma traja 90 minut, jaz pa sem z nogometom aktivno preživel več kot 60 let igralske in funkcionarne kariere,« je v uvodnih vrsticah zapisal Kopatin, ki je knjigo posvetil svojim domačim. V knjigi so podrobno opisane posamezne etape njegovega nogometnega udejstvovanja, ki jih je krepil v domačih nogometnih društvih, nadaljeval pa kot funkcionar Nogometne zveze Slovenije. Za svoje pomembno delo je Kopatin lansko leto prejel tudi Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, ki jo poklanja Nogometna zveza Slovenije.