Združeni in poenoteni za vzpostavitev namakalnega sistema

datum: 19.04.2022
kategorija: Novice

Predstavniki agrarnih institucij, Občine in drugih sodelujočih organizacij so danes podpisali skupno izjavo za pospešitev vzpostavitve namakalnega sistema. Združeni in poenoteni želijo spodbuditi čimprejšnji začetek gradnje enega večjih projektov in k podpisu pogodbe privabiti čim večje število lastnikov kmetijskih zemljišč.

Občina Ajdovščina, agrarni strokovnjaki ter nenazadnje kmetovalci že leta poudarjajo in podpisizpostavljajo nujo po čim prejšnji izgradnji namakalnega sistema. Dolga leta se je snovalo ideje in težnje po aktivnostih, ki peljejo v smeri vzpostavitve namakalnega sistema. Občina Ajdovščina je kot prva stopila v ospredje in želi v vlogi investitorja projekt namakanja iz načrtovanj, sestankov in okroglih miz premakniti v realizacijo.  Projekt vzpostavitve namakalnega sistema ima jasno začrtane cilje investicije. Pri pripravi smernic so bili v projektiranje vključeni strokovnjaki, inženirji, agronomi, ekonomisti ter predstavniki končnih uporabnikov – kmetje. »Oblikovali smo izvedljiv projekt, ki pa je izvedbeno postavljen v prihodnost, zaradi česar Občina kot nosilka investicije ne more natančno podati, niti predvideti vseh postopkov ter odgovoriti na vsa vprašanja, ki se lastnikom kmetijskih podpiszemljišč porajajo,« so v skupni izjavi poudarili sodelujoči v projektu.  Z namenom odstiranja neznank in pomislekov so predstavniki sodelujočih institucij in organizacij podpisali skupno izjavo, s katero želijo pospešiti celoten projekt z enotnim delovanjem – da bo projekt vzpostavitve namakalnega sistema čim prej zaživel. Izjavo so podpisali: župan Tadej Beočanin,  direktor KGZ nova Gorica Branimir Radikon, predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel, svetnik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Radovan Štor, vodja Regionalne delovne skupine za razvoj namakanja Severne Primorske pri MKGP, Rajko Črv in direktor KSD Ajdovščina Luka Jejčič.

Podpisani projekt podpirajo in pozivajo vse lastnike kmetijskih zemljišč, da s podpisom pogodbe omogočijo njegovo realizacijo in tako prispevajo k uresničitvi enega večjih projektov  v Vipavski dolini. »Verjamemo, da smo pripravljeni in sposobni projekt izgradnje namakalnega sistema uresničiti, zavedamo pa se, da brez sodelovanja lastnikov kmetijskih zemljišč in kmetovalcev projektu ne moremo dati trdnega temelja. Zato vas prosimo za odziv in sodelovanje – skupaj lahko naši dolini in njeni prihodnosti veliko doprinesemo,« je med drugim zapisano v skupni izjavi.