Preživite velikonočni ponedeljek v dobri družbi

datum: 15.04.2022
kategorija: Novice

Na velikonočni ponedeljek na Ajdovskem tradicionalno kurimo kalorije na pohodu na Malo goro, ali pa se družimo s pinelami na Planini. Po dveh letih premora sta letos oba dogodka že napovedana, pa tudi vreme obeta. Vabljeni na 23. velikonočni pohod z izhodiščem v Kamnjah ali pa na kozarec pinele na Planino.

Pred nami je velika noč, eden od pomembnih družinskih praznikov z zelo globokimi koreninami, saj izvira še iz poganskih časov, ko so v tem obdobju slavili prihod pomladi. Dandanes je to eden največjih krščanskih praznikov, ko prav vsi pobarvamo jajčka, skuhamo šunko, naribamo hren, nato pa v nedeljo v družinskem krogu sedemo za bogato obloženo mizo.

 

Na velikonočni ponedeljek pa se na Ajdovskem tradicionalno povzpnemo na Malo goro – letos sekcija planincev iz Kamenj vabi na 23. pohod. Izhodišče pohoda je v Kamnjah, vendar pa na Malo goro vodi več poti – katerokoli boste ubrali, boste dobrodošli. Velja pa omeniti, da bodo ob 8.00 zjutraj v Kamnjah predvajali film Mala gora skozi čas. Kamenjci bodo na Mali gori skuhali polento, ki jo bodo tradicionalno zabelili s 'košenino' ali pa s kislim mlekom.

pinelaNa praznično ponedeljkovo popoldne pa smo vabljeni tudi na Planino, na prav posebno, že 16. druženje s pinelo, ki se bo tradicionalno pričelo pri cerkvici sv. Pavla, od koder se odpirajo najlepši pogledi na Vipavsko dolino. Uro kasneje pa se prične program tudi v stari šoli v središču vasi, kjer bodo obiskovalcem predstavljene pinele iz celotne doline. 

Prijazne praznike vam želimo, preživite jih v dobri družbi!