Na Ajdovskem bo potekala velika reševalna akcija Ajdex 2022

datum: 22.02.2022
kategorija: Novice

Težko poškodovano pohodnico so s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v Ljubljano.

Ajdovska občina na področju civilne zaščite sodeluje v veliko projektih, prek katerih uspešno pridobiva evropska sredstva. Za namen enega od takšnih projektov in za namen preverjanja usposobljenosti enot Civilne zaščite bo v mesecu maju potekala simulacija velike reševalne akcije – Ajdex 2022.

Z namenom, da se preveri vodenje, operativno delovanje in sodelovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč pri tehničnem reševanju, se bo v prvih dnevih maja izvedla vaja javnih služb za zaščito, reševanje in pomoč Občine Ajdovščina ter Zdravstvenega doma Ajdovščina. Vaja, poimenovana Ajdex 2022 se bo pripravila in izvedla na podlagi predpostavke, da je na območju občine Ajdovščina prišlo do več istočasnih intervencij, ki potrebujejo posredovanje nujne medicinske pomoči ter sil za iskanje pogrešanih, tehnično reševanje in podporo vodstvu intervencije. Na različnih točkah širšega območja bodo tako akterji Civilne zaščite iskali več pogrešanih oseb, območje pa bo za ta namen večkrat preletel tudi vojaški helikopter. Urjenje bo potekalo v okviru evropskega projekta Crossit Safer, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Vaja bo za javnost zaprta.

Možje v (temno) modrem pa reševalnih akcij ne bodo izvajali samo na Ajdovskem. V okviru taistega projekta se bo ob njegovi zaključni slovesnosti reševanje odvijalo tudi meseca junija na Goriškem, slovenskim enotam pa se bodo takrat pridružile tudi italijanske. Upamo, da se bodo slovenske (in tudi italijanske) enote združile v še več podobnih akcij, seveda pa si vsi želimo, da bi takšne akcije ostale le na nivoju vaj!

 crossit safer