Posodablja se svetlobna tehnika v dvorani

datum: 26.01.2022
kategorija: Novice

V Dvorani prve slovenske vlade se posodablja svetlobna tehnika. Prenavlja se tako z namenom prihranka električne energije, kot tudi za namen sodobnejše odrske osvetlitve.

Luči za razsvetljavo in reflektorji v Dvorani prve slovenske vlade so velik porabnik elektrike. Z namenom varčevanja z energijo se je tako že nadomestilo luči v parterju dvorane – navadne žarnice so zamenjale led lDVORANAučke. Podobno se nadomešča tudi delovne reflektorje nad odrom – polovica jih že sveti z led svetili, druga polovica bo zamenjana v kratkem. Led svetila porabijo bistveno manj energije za enako svetilnost, to pa pomeni kar 80 % prihranka električne energije pri razsvetljavi. V letošnjem letu pa bo dvorana pridobila tudi sodobne 'moving head light' pametne reflektorje, ki jim gibljivost omogoča maksimalno pokritost odra, z njimi pa je mogoče ustvarjati svetlobne efekte, ki jih z običajnimi odrskimi reflektorji ni mogoče. Skupaj s pametnimi reflektorji v dvorano prihaja tudi nova, sodobna mešalna miza za luč.

V zadnjih nekaj letih je tako Dvorana prve slovenske vlade kar dobro dopolnila svojo opremo, ki tako gostujočim produkcijskim ekipam, kot domačim ustvarjalcem nudi dobre pogoje za odrske nastope. Velika želja za prihodnost je prenova tehničnih kabin v nadstropju dvorane, kjer še vedno kraljujeta mogočna filmska projektorja, ki pa že sodita v okvir naše tehnične dediščine.