Začeli se bodo posegi za oživitev Šturskega parka

datum: 25.01.2022
kategorija: Novice

Načrtovana ureditev Šturskega parka predvideva več posegov. Drevesa, ki so bolna in nevarna, bodo odstranjena. Njihove uporabne dele se bo porabilo za izdelavo klopi, ki bodo postavljene ob vrtičkih in otroških igralih. Postopna oživitev Šturskega parka pa bo z leti prinesla zasaditve novih dreves. Ozelenitev se s projektom Moja pobuda obeta tudi ob mestnem stadionu ter ob Goriški cesti.

Šturski park predstavlja največjo zeleno površino v mestu – je zelena ločnica med stanovanjsko pozidavo in industrijskim območjem. Ima bogato zgodovino, saj so nekatera drevesa zasadili že pred prvo svetovno vojno, šturski parkko so zasnovali park ob Jochmannovi vili. Prav zato je Občina k oživitvi parka pristopila strokovno in celostno, še zlasti pri načrtovanem poseku starih in bolnih dreves in postopni zasaditvi novih. Na podlagi arboristične študije je bilo določeno, da se glede na stanje posameznih dreves za nekatere predlaga posek, za druge podrobnejše vzdrževalne ukrepe, za preostale pa še dodatne strokovne obravnave. Na območju parka je evidentiranih 168 dreves, od tega prevladuje topol, sledijo kostanj, javor in oreh. Večina dreves ima veliko zgodovinsko vlogo. Iz analize izhaja, da je kar 78 % ali 131 dreves starih – v drugi polovici odrasle dobe. Nekatera drevesa so zaradi bolezni in poškodb, ki jih je prizadejala burja, tudi nevarna.

Upoštevajoč arboristično študijo, so predstavniki Zavoda za gozdove določili posek 14 dreves. Predvidena je odstranitev tistih dreves, ki so bolj v zavetrju, saj bi odstranitev izpostavljenih dreves omogočila burji dostop do protivetrnibolj zavetnih, ki bi jih tako lahko poškodovala. Da bi kar se da najbolj trajnostno porabili še uporabne dele dreves, bodo iz lesa topolov izdelali klopce, ki bodo krasile vse bolj obiskan Šturski park. Ta bo z leti deležen še več oživitve in dopolnitve – denimo ureditev brežin ob Hublju, načrtuje se prenova pešpoti, dopolnitev otroških igral in prostora za umetniške skulpture. S postopno prenovo Šturskega parka se bo zasadilo tudi nova drevesa. Zasaditve dreves pa se obetajo tudi na drugih lokacijah po mestu – z Mojo pobudo se bo ozelenilo območje Goriške ceste, predlagan je drevored v bližini mestnega stadiona, ozelenitev je predvidena tudi na območju kolesarke proti Lokavcu. Več kot 40.000 dreves pa bo zasajenih za namen postavitve protivetrnih pasov, za uresničitev katerih bodo postopki stekli še pred koncem tega leta.