Zeleni vodnik, novi sopotnik obiskovalcev Vipavske doline

datum: 22.01.2022
kategorija: Novice

Vipavska dolina je ena od najbolj trajnostno naravnanih turističnih destinacij na svetu. V prizadevanjih za ohranjanje naravnega okolja, tradicionalnih vrednot in kakovosti življenja je Občina Ajdovščina naredila še en korak naprej. Zasnovala je zelene napotke za obiskovalce naših krajev, ki jih pooseblja Zeleni vodnik.

Vse večja turistična prepoznavnost in priljubljenost Vipavske doline nista naključje. Gostje, ki raziskujejo naše kraje, takoj zaznajo, da je pri nas lepo in da je vse, kar postavimo na mizo, preprosto odlično. Morda gigipa se ne vprašajo, zakaj je tako. Domačini s skrbnim ravnanjem in predanostjo ohranjamo naše okolje čisto in rodovitno, ohranjamo pa tudi način življenja, ki je v sozvočju z naravo. Gojimo zdrave navade, ki jih danes imenujemo trajnostne. Nekateri pozorni obiskovalci, med njimi tudi ugledni novinarji, te odločilne posebnosti hitro prepoznajo in tudi zato nas vodilni tuji mediji uvrščajo med najbolj trajnostne turistične destinacije na svetu.

Pri nas pa si želimo, da bi lokalne zdrave navade in pravila obnašanja spoznal vsak, ki obišče naše kraje, da bi jih upošteval na vsakem koraku in nam pomagal ohranjati našo dolino zeleno. V Občini Ajdovščina so se odločili, da ne bodo žugali s prstom in postavljali tabel s prepovedmi. Namesto tega so za goste in domačine pripravili prijazne in vsakomur razumljive napotke, ki jih simpatično ponazarja ilustracija Zelenega vodnika. To je vesela in igriva figura s prav posebno frizuro, ki spominja na socvetje hladnikije, naše edinstvene gorske rastline z belimi cvetovi. Hladnikija je edini slovenski endemit, ki raste le na majhnem območju Trnovskega gozda.

gigiKaj Zeleni vodnik sporoča prebivalcem in obiskovalcem Vipavske doline? Predstavi nam lokalni odnos do narave in kmetijskih pridelkov ter priporoča, da dolino raziskujemo peš ali s kolesom, seveda po označenih poteh. Spomni nas, naj pijemo vodo iz pipe in priporoča, da kupujemo in jemo lokalno pridelano hrano. Vabi nas k spoštljivemu odnosu do našega izročila in kulturne dediščine ter nas posebej opozori na primerno obnašanje, ko se v naravo podajamo z našimi hišnimi ljubljenčki. Zeleni vodnik nas seveda spodbuja, da odpadke odlagamo na primerna mesta, pa tudi, da Vipavsko dolino raziskujemo v družbi lokalnega vodnika, ki bo vse te napotke povsem spontano vpletel med pripovedovanje zgodb o naših krajih. Zelenega vodnika in njegove napotke lahko podrobneje spoznate na spletnem portalu vipavska dolina.si, saj nagovarja obiskovalce celotne turistične destinacije.

Trajnostni turizem je odgovorni turizem, odgovornost do okolja in ohranjanja kakovosti življenja pa se začenja na domačem pragu. Vsak od nas je odgovoren in vsak lahko prispeva. Ko se bomo naslednjič z malico v nahrbtniku in s psom potepali po Čavnu, robu Gore ali Nanosu, se spomnimo na zelene napotke. Naše obnašanje je zgled za obiskovalce. Skupaj bomo našo dolino ohranili rajsko, hkrati pa s pomočjo prihodkov od turizma tudi boljše živeli.