6,5 % letošnjega proračuna za kulturo

datum: 21.01.2022
kategorija: Novice

Podružnična knjižnica v Dobravljah.

Objavljen je občinski javni razpis za kulturne dejavnosti, ki bo za različne aktivnosti in namene na področju kulture razdelil dobrih 180.000 evrov. Poleg razpisnih sredstev pa občinski proračun v letošnjem letu kulturi namenja še skoraj dva milijona in pol evrov.

Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina. Pred kratkim je bil sprejet Lokalni program kulture v občini Ajdovščina za obdobje 2022–2025, ki predstavlja strateški dokument razvojnega načrtovanja kulturne politike – javni interes, prioritete in smernice ter cilje in ukrepe, hkrati pa načrtuje tudi investicije v kulturno dediščino in javno kulturno infrastrukturo. Program temelji na analizah, ki so bile opravljene ob pripravi strategije razvoja občine, pri pripravi aktualnega dokumenta pa so sodelovali tudi izvajalci na področju kulture. Med cilji, ki jih zasleduje občina na področju kulturnih dejavnosti, so doseganje standardov v dejavnostih občinskih javnih zavodov, spodbujanje raznovrstne ljubiteljske in profesionalne ustvarjalnosti ter razvijanje kulturnih vrednot, zagotavljanje pogojev za delovanje ustvarjalcev, povezovanje kulture in izobraževanja, promocija ponudbe in dosežkov ter v tej povezavi spodbujanje razvoja kulturnega turizma, pomembna dejavnost pa je tudi varovanje kulturne dediščine.

Letošnji proračun za kulturo namenja 2.573.699 evrov ali 6.5 % vseh proračunskih sredstev. Dobrih 180.000 evrov bo razdeljenih preko vsakoletnega javnega razpisa, ki je že objavljen. Največji delež razpisnih sredstev, dobrih sto tisočakov, se namenja za dejavnosti kulturnih društev in skupin ter za njihove projekte. 43.440 evrov je namenjenih prireditvenim dejavnostim. Preostala razpisna sredstva pa se bodo razdelila za obnovo kulturne dediščine, dejavnosti kulturnih izvajalcev, ki imajo status samostojnega kulturnega delavca in podjetij, ki so registrirana za opravljanje kulturnih dejavnosti ter za delovanje in program Zveze kulturnih društev. Skrajni rok za oddajo prijave na razpis je 21. februar.

Pilonova galerija, foto Primož Brecelj Neposredno se financira delovanje javnih ustanov, ki delujejo na področju kulture. To sta oba občinska javna zavoda: Pilonova galerija Ajdovščina, ki ohranja status pooblaščenega muzeja v okviru državne javne službe tudi na račun občinskega financiranja zaposlitve dodatnega strokovnega delavca, in Lavričeva knjižnica Ajdovščina, ki se ji letos za dober odstotek povečuje delež sredstev za nakup knjig. Občina pa zagotavlja sredstva tudi drugim ustanovam, ki delujejo v naši občini: Goriškemu muzeju za kritje stroškov Muzejske zbirke Ajdovščina, Javnemu skladu za kulturne dejavnosti, Lokarjevi galeriji ter galeriji Vipavski Križ pa za sofinanciranje programov. Za te namene se bo skupaj porabilo 522.161 evrov.  

Rustjeva hiša bo temeljito prenovljena. Največji delež kulturnih evrov pa se namenja investicijam. Letošnje leto bo še posebej bogato, saj se pričenja pomembna naložba v obnovo Rustjeve hiše, katere zgornji prostori bodo povečali razstavni prostor in depoje Pilonove galerije, v pritličju pa bo urejen prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije. Dokončana bo tudi obnova stolpa št. 8, posodabljala se bo tudi svetlobna tehnika v Dvorani prve slovenske vlade, v načrtu pa je še več manjših projektov in posodobitev.

Tudi skozi projekt participativnega proračuna Moja pobuda bodo uresničene kulturne ideje, med njimi zagotovo izstopa projekt Zakladnica kulturne in naravne dediščine pod Sv. Pavlom – vzpostavitev informacijske točke za izobraževalne namene. Občanke in občani veliko pozornosti posvečamo dediščini, tako bo v sklopu Moje pobude urejenih kar nekaj vodnjakov, kalov, studencev po naših vaseh. Moje pobude pa naslavljajo še urejanje vaških jeder v Črničah, Skriljah, zanimivi pobudi s področja kulture pa sta prišli tudi od mladih – Wajduski grafiti, ki že krasijo enega od betonskih zidov v bližini skate parka v Palah te Wokviri.se – postavitev okvirjev v obliki ajdovskih znamenitosti na priljubljenih turističnih točkah.