Program ZORA: s preventivnimi pregledi lahko preprečimo bolezen

datum: 19.01.2022
kategorija: Novice

Teden od 17. do 23. januarja je že šestnajsto leto zapored posvečen preprečevanju in osveščanju o raku materničnega vrata. V okviru ciljne populacija programa ZORA je pregledanost žensk in deklet v naši občini 79 %, kar je nad ciljno vrednostjo in nad slovenskim povprečjem.

O raku materničnega vratu znanost ve dovolj, da je mogoče preprečiti skoraj vsak nov primer tega raka. Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela, izjemno majhna. V Sloveniji organiziran populacijski presejalni program ZORA deluje že od leta 2003. Cilj programa je 70 % pregledanost v vseh slovenskih občinah. V Ajdovščini je triletna pregledanost (izmerjena poleti 2021) 79 %, kar je nad ciljno vrednostjo in tudi nad slovenskim povprečjem. Pregledanost se je od zadnjega merjenja celo izboljšala za dobre 4 %. Program ZORA, za razliko od nekaterih drugih preventivnih zdravstvenih dejavnosti, neprekinjeno deluje tudi v času pandemije. Razveseljujoče pa je predvsem, da je bila udeležba žensk v programu v letu 2021 podobna kot pred pandemijo.

 

Ob letošnjem Evropskem tednu boja proti raku materničnega vratu pa nagovarjajo ženske, naj ne odlašajo s preventivnim pregledom. Še posebej k rednim presejalnim pregledom ZORA pozivajo mlade ženske v starosti 20-39 let, pri katerih je bilo v letu 2021 odkritih okoli 6-7 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje, kot v času pred pandemijo. Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite na sumljive znake. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.

Več o programu ZORA

Sporočilo ob 16. Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu