Vse nared za kanalizacijsko in vodovodno omrežje v Stomažu

datum: 20.01.2022
kategorija: Novice

Investicija v izgradnjo novega kanalizacijskega sistema in obnovo vodovoda v Stomažu je v nizkem štartu. Občina bo projekt v teh dneh prijavila na razpis Ministrstva za okolje in prostor. Celotna naložba v oskrbo s pitno vodo in izgradnjo kanalizacije v Stomažu je ocenjena na okoli 3 milijone evrov.

Za pričetek gradnje kanalizacijskega omrežja v vasi Stomaž je vse pripravljeno. Pridobljena je vsa potrebna dokumentacija, vključno z gradbenim dovoljenjem za vodovod, v pridobivanju je še dovoljenje za kanalizacijo in čistilno napravo. Občina bo v tem tednu projekt prijavila na razpis Ministrstva za okolje in prostor iz  Načrta za okrevanje in odpornost – odvajanje odpadne vode in vodovodni sistem.

 

Izgradnja javnega vodovodnega sistema, ki bo zagotavljal vse predpisane zahteve za kvalitetno in neoporečno pitno vodo, je nujna. Trenutno imajo vsi zaselki v vasi zagotovljeno oskrbo s pitno vodo prek obstoječih vaških sistemov, ki niso vključeni v sistem javnega vodovodnega omrežja. Poleg izgradnje javnega vodovodnega sistema se načrtuje tudi urejanje odpadnih voda z vzpostavitvijo ločenega sistema odpadne in padavinske vode z zagotavljanjem  čiščenja komunalnih odpadnih vod. S tem se bo zmanjšala obremenjenost okolja s fekalnimi vodami, omejila nevarnost biološkega in kemičnega onesnaževanja okolja in bistveno dvignila kakovost življenja na vasi. V okviru projekta se je posebno skrb namenilo plazovitosti in razgibanosti terena.

Investicija v vodovodno omrežje obsega izgradnjo vodohrana, črpališča za zaselka Bratini in Černigoji ter vodovodnega omrežja v dolžini 4,8  kilometre s približno 100 vodovodnimi priključki.  Na področju komunalnega opremljanja je predvidena izgradnja štirih čistilnih naprav, postavitev kanalizacijskih in tlačnih vodov ter okrog 100 kanalizacijskih priključkov.