Dela Melite Vovk v Pilonovi galeriji

datum: 16.01.2022
kategorija: Novice

Slikarka Melita Vovk (1928-2020) je prepoznavna po svojih ilustracijah, njen bogat umetniški opus pa sestavljajo različne likovne tehnike. V Pilonovi galeriji bo do konca februarja na ogled izbor del iz obsežne predstavitve, ki jo je lani poleti umetnici in častni občanki Bleda v čast pripravil Zavod za kulturo Bled.

Melita Vovk je vsestranska umetnica, ukvarjala se je s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, scenografijo, kostumografijo in karikaturo. Ustvarjala je tako za otroke kot za odrasle. Ilustrirala je preko 80 knjig, med drugim tudi prvo izdajo Jurija Murija v Afriki. Kot kostumografka ali scenografka je sodelovala pri več kot 50 gledaliških predstavah. Veliko je potovala, tako se je v Parizu leta 1955 srečala tudi z Venom Pilonom. Z njunih druženj je v umetničini zapuščini ohranjenih nekaj Pilonovih risb z njenimi portreti, ki bodo na ogled v Ajdovščini. V Pilonovi galeriji bo predstavljen izbor del iz obsežne blejske predstavitve, ki jo spremlja tudi komplet dveh knjig – o življenju in delu umetnice.

 

Dela za ajdovsko razstavo 'Melita Vovk. Osebno' sta izbrali avtorica blejske razstave Andreja Završnik iz Zavoda za kulturo Bled in Tina Ponebšek, direktorica Pilonove galerije Ajdovščina. Tudi ta razstava se zaradi epidemičnih razmer odpoveduje prireditvi ob odprtju, ste pa prijazno povabljeni na ogled vse do 27. februarja.

Več informacij o umetnici in razstavljenih delih