Bliža se ocenjevanje za označbo porekla 'idrijska čipka'

datum: 16.01.2022
kategorija: Novice

Odbor za označbo porekla idrijske čipke vabi klekljarice, da svoje izdelke pošljejo na ocenjevanje, z namenom pridobivanja pravice do označbe porekla blaga 'idrijska čipka'. Ocenjevanje bo potekalo v marcu 2022. V Deželo idrijske čipke spada tudi območje občine Ajdovščina, zlasti področje Gore.

Idrijska čipka je posebno dragocena in zavarovana slovenska dediščina. Čipka, ki nosi oznako 'idrijska', mora čipkebiti izdelana na območju Dežele idrijske čipke, sklekljana iz naravnih materialov v tradicionalnih tehnikah, na vzorcih, ki so kopija čipkarske dediščine ali elementi čipkarske šole, lahko pa je to tudi avtorska čipka, ki pa mora izpolnjevati predpisane zahteve o kakovosti. Tudi območje občine Ajdovščina, predvsem območje Gore, je del Dežele idrijske čipke, saj je 'gorjanska špica' izpeljanka tega čudovitega prepletanja nitk iz Idrije.

Ocenjevanje bo potekalo v skladu s pravili ocenjevanja, ki so objavljena v priročniku »Idrijska čipka geografska označba«. V njem so objavljeni tudi vzorci, po katerih je potrebno sklekljati čipke, ki se predložijo v oceno. Več informacij o postopku in vloga za oddajo čipk v oceno je dostopnih na spletni strani www.idrijskacipka.si/geografska-oznacba-certifikat , preko e-poštnega naslova metka@cipkarskasola.si ali na tel. št. 05 37 34 572. Vlogo lahko dvignete tudi osebo na sedežu Čipkarske šole Idrija.