Kulinarični vzpon, dobrote in običaji Vipavske doline navdušili novinarko uglednega britanskega medija The Independent

datum: 27.11.2021
kategorija: Novice

Justine Gosling, novinarka časopisa The Independent, specialistka za popotniške vsebine, je pred nekaj tedni v Sloveniji raziskovala, zakaj ta dežela doživlja tako hiter razvoj kulinarike. Najprej se je ustavila v Vipavski dolini, obiskala je nekaj kmetij in doživela trgatev. V njenem članku, ki ga je objavil The Independent in je dosegel na milijone bralcev, lahko preberemo, kaj vse jo je pri nas navdušilo.


Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina je letos, ko so se zdravstvene razmere malce umirile, znova gostil novinarje iz uglednih tujih medijev, med katerimi so tudi najbolj vplivni mediji iz Združenega kraljestva. The Independent, v tej državi priljubljen spletni časopis, ki je v prejšnjem letu mesečno dosegal več kot 28 milijonov bralcev, velja za vplivnega tudi na področju popotniških vsebin. Naj spomnimo, ob začetku pandemije covida-19 je prav ta spletni časopis v znak podpore turistični industriji objavil serijo člankov in med njimi nostalgične spomine novinarke na potepanje po Vipavski dolini.

 

Tako kot njena novinarska kolegica v predkovidnem času je bila tudi Justine Gosling nad Vipavsko dolino golden ringpovsem očaranja. Kot je zapisala, je med vožnjo s kolesom v okolici Vipavskega Križa, ko je opazovala številne vrtove ob hišah, vinograde, čebelnjake in ribiče ob Vipavi, počasi dojemala resnično vrednost lokalno pridelane hrane. V druženju in pogovorih z domačini je začutila tudi lokalni življenjski utrip. Imela je srečo, da je prišla ravno v času trgatve in je lahko izkusila tudi veselje in igrivost domačinov ob trganju grozdja v več sto let starem, po njenih besedah "organskem" vinogradu družine Petrič na Slapu pri Vipavi. Seveda ni skoparila s pohvalami vina, ki ga je okusila pri Petričevih. "Vino ljubi sir," je nadaljevala svojo pripoved o obisku edinstvene zorilnice sirov Golden Ring na Sinjem vrhu, kjer jo je David Ličen v hipu osvojil s trajnostno naravnanostjo proizvodnje in vrhunsko kakovostjo sirov. Turistična kmetija Lisjak v Zaloščah pa jo je navdušila do te mere, da je v članku do potankosti naštela vse jedi, s katerimi so jo razvajali, kot je poudarila. "O, kako si želim, da bi imela lastno klet," je bil njen komentar obiska Lisjakove kleti. Ni pozabila omeniti, da kmetija vse sestavine za pripravo jedi pridela sama ali jih kupi v bližnji okolici. Ta in druge trajnostne prakse, ki so večinoma del lokalnega izročila, so izstopajoča rdeča nit njenega članka, ki bo zagotovo prepričal marsikaterega bralca, da bo Vipavsko dolino dodal na svoj potovalni seznam.

vipavskaJustine Gosling je svoj obisk Slovenije nadaljevala v Kobaridu v dolini Soče, v Hiši Franko, nato pa v Bohinju, v osrčju Julijskih Alp. Navdihujoč in za slovenski turizem pomemben članek je zaključila z odločnimi besedami: "Slovenija končno zavzema svoje mesto na evropskem gastronomskem odru in tu ni nobenega dvoma, zasluži si ga."

Vsak tovrsten članek, ki izide v Združenem kraljestvu, pomembno prispeva k obsegu naših prihodnjih gostov. Britanci so bili zaradi strogih omejitev letos zelo prikrajšani za potovanja in tudi v našo destinacijo jih je prišla le peščica. Predstavniki Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ki so se pred kratkim v Londonu udeležili enega največjih svetovnih turističnih dogodkov World Travel Market, so zaznali izjemno zanimanje Britancev za obisk naših krajev, zato v Zavodu za turizem pričakujejo večji obisk iz te države že v prihodnjem letu.

Izvirni članek