Kako do priključka na optiko?

datum: 25.11.2021
kategorija: Novice

Do konca leta 2022 bo gradnja optičnega omrežja dosegla vse kraje in vasi v ajdovski občini. Optično omrežje gradijo tri družbe – GVO, Telekom in Gratel. Občanke in občane prosimo, da se za informacije o poteku priklopa obrnejo na ponudnike telekomunikacijskih storitev, pri katerih nameravajo skleniti naročniško razmerje.

 Na območju občine Ajdovščina se pospešeno nadaljuje izgradnja optičnega omrežja v naseljih, kjer priključkov na optično omrežje doslej še ni bilo. Podjetje GVO je skupaj z družbo Optic-Tel zaključilo z gradnjo optičnega omrežja na območju s Predmeje do Žagoliča. Sočasno z gradnjo optičnega omrežja ponudniki gradijo tudi hišne priključke. Trenutno dela potekajo na Colu, v Malem Polju in na Vodicah. Optika se gradi tudi v dolini, trenutno na Ustju, pa tudi v vzhodnem delu Ajdovščine.

Postopek priklopa na optično omrežje je sledeč: ko je optični kabel napeljan tudi v obliki hišnega priključka, morajo gospodinjstva to javiti izbranemu telekomunikacijskemu ponudniku, s katerim se dogovorijo za končni priklop na optiko. Občanke in občani lahko za več informacij o samem poteku priklopa kontaktirate izvajalce, ki so v vašem kraju gradili optično omrežje. GVO optično omrežje vzpostavlja na širšem območju Gore, in sicer na Predmeji, Otlici, Kovku, Colu, Križni Gori, v Gozdu, Žagoliču, Malem Polju in na Vodicah. Pod njihovim okriljem bo optika zgrajena tudi  v Lokavcu, na Brjah, delu Ceste, Planini, Vrtovčah v Šmarjah, Ustju, Dolenjah, Vrtovinu in vzhodnem delu mesta Ajdovščina. V preostalih naseljih bosta gradnjo optičnega omrežja izvedla druga ponudnika – Telekom Slovenije, ki upravlja največje optično omrežje v Sloveniji, in Gratel. Telekom Slovenije bo prevzel območje zahodnega dela mesta Ajdovščina, katerega del bo pokril tudi Gratel. Prav tako bo Telekom Slovenije gradil omrežje v delu naselja Cesta. V Črničah, Batujah in na Ravnah bosta omrežje gradila Telekom Slovenije in Gratel.

Za več informacij o optičnem omrežju in hišnem priključku se obrnite na:

-          GVO: Vasja Kolavčič (Vasja.Kolavcic@telekom.si)

-          Telekom Slovenije: Milan Saksida (milan.saksida@telekom.si)

-          Gratel: Bojan Goševac: 051 608 561

Ko imate urejeno vse v zvezi s hišnim priključkom, se za končni priklop na optično omrežje obrnete na ponudnike telekomunikacijskih storitev (npr.: Telekom Slovenije, A1, Telemach, T2 …).