Svetla burja ne popušča

datum: 18.11.2021
kategorija: Novice

Že skorajda ves mesec nam burja ne prizanaša. Sunki sicer niso tako izraziti, da bi pred seboj odnašali vse in povzročali večjo škodo, a je občutek vseeno nezanemarljiv. Strokovnjaki pravijo, da je tako imenovana svetla burja posledica suhega in gostega zraka ter pestrega ciklonskega dogajanja iznad Evrope.

Nad Vipavsko dolino burja največkrat zapiha, ko visok zračni pritisk nad Srednjo Evropo potiska hladen zrak iz notranjosti čez hribovja v nižine. Po pobočjih Gore, Čavna in Nanosa se v sunkih spušča v dolino. Za burjo kroži več vrst poimenovanj. Trenutno piha tako imenovana svetla burja, ki je posledica ciklona iznad Italije ter anticiklona nad Madžarsko – zaradi razlike zračnega pritiska se ta krepi že ves mesec, a k sreči večjih težav na povzroča. So pa njeni sunki izraziti zaradi suhega in gostega zraka, ki je nad nami že ves mesec. Poleg svetle burje obstaja še temna burja. Ta s seboj prinaša tudi padavine, a ne piha več kot 12 ur skupaj. Vrst burje je torej več, razlogi za njen nastanek pa so različni. Včasih burja nastane zaradi visokih temperaturnih razlik, sunki burje takrat  pogosto presežejo hitrost 200 km/h. Še hujša je orkanska burja, ki ima lahko tudi rušilno moč. Največji uradno izmerjeni sunek burje smo zaznali leta 2014 – pihalo je kar 212 km/h.

Na spletišču 'okroglo vreme' lahko podrobneje predvidimo, kdaj bo burja ponehala. Slednje izračunajo na podlagi razlike zračnega tlaka med Mariborom in Trstom. Burja piha, ko je tlak v Mariboru višji od tlaka v Trstu – višja kot je razlika tlakov, močnejši je veter.