Suhozidna gradnja navdušila

datum: 20.10.2021
kategorija: Novice

V sklopu operacije 'Po terasah in suhozidju' je Občina Ajdovščina v zadnjih nekaj mesecih povabila na delavnice suhozidja in terasirane krajine. Prva delavnica je bila poleti izvedena v Gojačah, zadnji dve pa konec septembra v Vrtovinu in sredi oktobra v Črničah. Starodavno obrt zlaganja kamnov je skozi predavanja in praktične prikaze predstavljal mojster suhozidne kraške gradnje Boris Čok.

TERASEObčina Ajdovščina nastopa v operaciji 'Po terasah in suhozidju' kot vodilni partner, sodelujeta pa še Krajevna skupnost Črniče in društvom Aqua Turris iz Vrtovina. Operacija še posebej nagovarja ranljive skupine prebivalcev, to so mladostniki, brezposelni, invalidi, upokojenci in ženske nad 50 let, z namenom dviga njihovih kompetenc, povezovanja in vključevanja v družbo ter tudi na trg dela.

Zadnja delavnica je minulo soboto potekala v Vrtovinu. Zanimanje je bilo veliko, tako kot tudi za obe prej izvedeni delavnici v Gojačah in v Črničah. V povprečju so imele približno po 40 udeležencev. Delavnice, ki je konec septembra potekala v Črničah, so se na primer udeležili tudi šolarji, ki so delovno soboto koristno izkoristili kot naravoslovni dan. Sicer pa so bili udeleženci različnih generacij, pretežno iz lokalnega okolja, je pa zanimiva vsebina pritegnila tudi udeležence iz drugih krajev.

Delavnice so se pričenjale s teoretično predstavitvijo suhozidja in teras ter njihove vloge skozi zgodovino. Poudarek predstavitve je bil na pomenu ohranjanja te kulturne dediščine za prihodnje rodove. Mojster suhozidne kraške gradnje Boris Čok je predstavljal značilnosti suhih zidov, ki so bili predmet obnove, nato pa je prikazal tudi praktični način zlaganja kamenja v suhi zid ter podal vrsto pomembnih navodil in informacij. Na dnu zidu so vedno večji, nosilni kamni, na njih se polaga manjše, na vrh pa se postavi ploščate kamne. Pomembno je, da se kamenje zlaga z licem navzven, tako bo suhi zid tudi na pogled lep, bistvena pri pravilni postavitvi suhega zidu pa je tudi drenaža, ki skrbi, da voda ne zastaja. Na vsaki od izvedenih delavnic so se udeleženci tudi sami preizkusili v suhogradnji. Tako so bili prek delavnic urejeni suhi zid pri lovski koči v Gojačah, pa tisti pri igralih v Vrtovinu, v Črničah pa je tak prenovljen suhozid na območju vinogradov nasproti industrijske cone.

logo terase pravi-vsi 3.jpg

Operacija »Po terasah in suhozidju« je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada  za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.2