Predstavitev zbornika Vezisti in zveze

datum: 18.10.2021
kategorija: Novice

Na fotografiji: člani nadvse aktivnega Radiokluba Ajdovščina, ki skrbi, da se znanje o zvezah ohranja tudi med sodobno mladino.

Zbornik Vezisti in zveze je izšel junija letos, kot poklon 30-letnici Republike Slovenije. Lavričeva knjižnica Ajdovščina v sodelovanju z Zvezo slovenskih časnikov in OZ veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina – Vipava vabi na predstavitev vseslovenskega zbornika, ki bo potekala v torek, 19. oktobra, ob 18. uri, v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Predstavitev bo pospremila priložnostna razstava naprav za zveze v obrambnih in varnostnih strukturah Slovenije.

vezistiV Ajdovščini bo potekala druga predstavitev Zbornika Vezisti in zveze, ki je plod sodelovanja Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov s Slovensko vojsko in Policijo. V njem je zbranih kar 92 prispevkov 51 avtorjev. Predstavlja razvoj zvez na različnih področjih (uprava, milica in notranje zadeve …) ter zaščito in kripto-zaščito, pa tudi vojaško elektronsko industrijo v Sloveniji do osamosvojitve. V nadaljevanju je opisan prispevek vezistov in radioamaterjev k osamosvajanju, zbrana so spominska pričevanja. Podrobneje so predstavljeni še sistemi zvez PTT, RTV in nekaterih drugih centrov. Ob robu predstavitve si bo mogoče ogledati razstavo naprav za zveze v obrambnih in varnostnih strukturah Slovenije, ki bo v avli Dvorane prve slovenske vlade na ogled še teden dni po predstavitvi.