Vse je pripravljeno za 20. pohod po Vertovčevih poteh

datum: 17.10.2021
kategorija: Novice

Prenovljeno območje Jezerca na Planini

Člani Društva Matija Vertovec so včeraj opravili društveni pohod. Vertovčeve poti so pripravljene za jubilejni 20. pohod, ki bo potekal prvo nedeljo po martinovi nedelji, 21. novembra. Novost letošnjega pohoda bo prenovljeno območje Jezerca na Planini, ki je v dobrem letu po obnovi že zaživelo.

Tevče Lani zaradi epidemije koronavirusa pohoda ni bilo, zato je letošnji še v toliko večjem pričakovanju. Člani Društva Matija Vertovec so že v septembru opravili prvo delovno akcijo – z zaščitnim premazom so prebarvali količke z usmerjevalnimi tablicami na celotni pohodni poti. Na društvenem pohodu pa so celotno traso natančno pregledali in očistili grmovje, ki je sililo nanjo. Poti so v letošnjem letu res dobro pripravljene, posebnost letošnjega pohoda pa bo zagotovo prenovljeno območje Jezerca. Obnovljeno je bilo s sredstvi participativnega proračuna Moja pobuda Občine Ajdovščina – to je že četrta uresničena Moja pobuda na Vertovčevih poteh, v prihodnje pa ima društvo še nekaj »želez v ognju«. Pobudnik ureditve območja je Viktor Petrič, krajan Pobudnik Viktor Petrič in predsednik društva Matija Vertovec Marijan Lozej odkrivata info-tablo o Jezercu na Planini. s Planine in tudi aktivni član društva. Društvo Matija Vertovec pa je za urejeno območje pripravilo informativno tablo, izdelala jo je oblikovalka Polona Ipavec. Na včerajšnji delovni akciji je potekala tudi kratka slovesnost, na kateri sta Viktor in predsednik društva Marijan Lozej odkrila tablo. O pomembnosti ohranjanja občutljive naravne krajine na tem območju je spregovorila krajinska arhitektka Špela Štokelj, predstavnica sveta Krajevne skupnosti Planina. Območje Jezerca je s svojo romantično podobo in zanimivo zasnovo postalo nadvse priljubljena točka pohodnikov – tako domačinov kot obiskovalcev od vsepovsod. V letu dni od obnove se je tudi dodobra zaraslo, v jezercu pa so se naselile tipične živalske vrste.

Vertovčeve poti Vse je torej pripravljeno za letošnji jubilejni pohod, ki pa se bo prilagodil zdravstveni situaciji – minil bo brez osrednje proslave, domačini pa bodo tokrat pokušine domačih dobrot pripravili na prostem. Dobro urejene poti z najlepšimi razgledi, zanimive lokalne zgodbe, prijazni domačini in okusni domači pridelki, za povrh pa je Vipavske griče jesen preoblekla v živahne barve – vse to so dobri razlogi za obisk Vertovčevih poti. Lepo povabljeni na letošnji jubilejni, 20. pohod po Vertovčevih poteh, prvo nedeljo po martinovi nedelji, 21. novembra, ali pa se po njih sprehodite kadarkoli - poti so dobro označene. 

Spremljajte aktualne informacije o pohodu na FB strani Društva Matija Vertovec ali v FB napovedi 20. pohoda po Vertovčevih poteh.