Previdno s kurjenjem v naravi!

datum: 15.10.2021
kategorija: Novice

Sončne jesenske dni marsikdo izkoristi za urejanje okolice domov in zadnja opravila na poljih, v vinogradih, sadovnjakih … Iz Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina pa ob tem obveščajo, da beležijo nepotrebne intervencije, hkrati pa opozarjajo, da se neprimerno urejeno kurišče kaj hitro lahko spremeni v požar in pogorišče.

pgdNa Gasilsko reševalnem centru Ajdovščina se v teh dneh ubadajo tudi s številnimi nepotrebnimi intervencijami – občani namreč kličejo zaradi oblakov dima, ki jih opazijo v naravi, ko pa prihitijo gasilci, se izkaže, da nekdo kuri odpaden material. Takšne intervencije obremenjujejo gasilce, lahko bi se zgodilo celo, da bi zaradi takšne nepotrebnega posredovanja kdo drug ostal brez pomoči. Zato opozarjajo občane, naj ne kurijo v naravi! Odpadni material, tudi zeleni odrez, lahko občani Ajdovščine oddamo v Zbirnem centru v Dolgi Poljani brez dodatnih stroškov.

Kurišče v naravi mora biti urejeno, zavarovano (obdano z negorljivim materialom, okolica – vsaj v razdalji enega metra – pa mora biti očiščena vseh gorljivih snovi) in nadzorovano ves čas kurjenja! V bližini kurišča naj bo voda, gasilnik ali drugo priročno orodje za gašenje (lopata, pesek …).

Kurjenje v naravi je prepovedano:

- ob vetrovnem vremenu, saj se nevarnost za nastanek požara močno poveča;

- požiganje v gozdovih, na drugih gozdnih zemljiščih in na območjih v oddaljenosti do 100 metrov od gozda in drugih gozdnih zemljišč;

- v času razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja.