Izdelajte si suhozid

datum: 12.10.2021
kategorija: Novice

Mojster kraških suhozidov Boris Čok na eni od delavnic terasirane krajine in suhozidja v Vipavski dolini.

Bi želeli izvedeti več o terasah na pobočju pod Čavnom? Bi si želeli na svojem vrtu urediti skalnjak, ali s suhim zidom omejiti brežino? To soboto, 16. oktobra, bo ponovno potekala brezplačna delavnica o suhozidih in terasirani krajini, tokrat v Črničah.

Mojster kraške suhozidne gradnje Boris Čok, ki bo vodil delavnico, bo v prvem delu predstavil pomen in način ohranjanja terasirane krajine in suhozidja, sledila bo praktična delavnica tehnik gradnje suhih zidov.

Delavnico prireja Občina Ajdovščina v okviru operacije Po terasah in suhozidju, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v sodelovanju z mojstrom Borisom Čokom. Z operacijo želimo projektni partnerji (Občina Ajdovščina, Krajevno skupnost Črniče in Društvom za ohranjanje kulturne in naravne dediščine AQUA TURRIS) poudariti edinstvenost terasirane krajine in suhozidij območja Lokalne akcijske skupine Vipavska dolina, hkrati pa prebivalce in obiskovalce naučiti obnove suhozidnih gradenj ter teras.

Delavnica  bo potekala v soboto, 16. oktobra, ob 9. uri, v Črničah, na območju vinogradov nad Obrtno cono in je namenjena prebivalcem, obiskovalcem podeželskega okolja ter ranljivim skupinam (mladoletniki, brezposelni, invalidi, upokojenci, ženske nad 50 let …)

Za udeležbo na delavnici je obvezna predhodna prijava na e-naslov las.terase@ajdovscina.si ali v delovnem času občinske uprave na telefonsko številko 05 36 59 157.

Naprošamo vas, da na delavnico pridete primerno obuti in oblečeni (ne pozabiti na zaščitne rokavice ipd), za osvežitev pa bo poskrbljeno. Za udeležbo na delavnici je potrebno izpolnjevati PCT pogoje in spoštovati vse predpisane ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije covid19. 

Logotipi-terase 

Operacija »Po terasah in suhozidju« je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada  za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.2