ETM 2021 se je zaključil, aktivnosti pa se nadaljujejo

datum: 24.09.2021
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina se je skupaj z Zavodom Sopotniki priključila aktivnostim v sklopu Evropskega tedna mobilnosti. Vodja oddelka za družbene zadeve Katarina Ambrožič je za en dan postala prostovoljka brezplačnih prevozov za starejše. To je še eden izmed niza dogodkov, ki smo ga posvetili podpiranju trajnostne mobilnosti. Jutri pa se odpira kolesarska družinska pot v Skriljah, ki je izšla iz projekta Moja pobuda.

Kolesarska Skrilje Evropski teden mobilnosti smo v Ajdovščini obeležili s koristnimi nasveti, zakaj je dobro in zdravo kolesariti. V rubriki je moč prebrati o kolesarski opremi, varnem kolesarjenju, hitrih kolesarskih popravil, do namigov, kje v naši občini je varno kolesariti. Poudariti velja, da v naši občini na različne načine podpiramo trajnostno mobilnost skozi vse leto – v mestu vedno več prostora namenjamo pešcem in kolesarjem, urejajo se kolesarske povezave ter pohodne in tekaške poti, podpira se prireditve in dogodke, ki spodbujajo zdrav življenjski slog … Prav ta vikend, v soboto, bo v Skriljah uradno odprtje družinske kolesarske poti. Ideja za krožno kolesarsko pot, ki bo povezala več naselij po Vipavski dolini, je izšla iz projekta Moja pobuda. Več o programu in poteku dogodka, najdete na tej povezavi.

Tudi Zavod Sopotniki se je pridružil akciji v okviru Evropskega tedna mobilnosti. V teh dneh je za en dan prostovoljka SOPOTNIKIZavoda Sopotniki postala vodja oddelka za družbene zadeve Katarina Ambrožič in starejšo občanko iz Malih Žabelj zapeljala do zdravnika. Da storitev nemoteno teče, je pred kratkim poskrbela Občina Ajdovščina z nakupom novega vozila, ki je doslej opravilo že 7000  km. Največ povpraševanja je po prevozih do bolnišnice in zdravstvenega doma v Novi Gorici, sem in tja pa so želje tudi bolj družabne narave – obiski v domovih za starejše občane, ali prevozi iz vasi do mesta zaradi plačila položnic in drugih opravkov. Opravek za brezplačni prevoz ni pomemben, Sopotniki vozijo kamorkoli na omenjeni relaciji, tudi po »špežo« ali k frizerju. Hvala vsem prostovoljcem, ki namenjajo za prevoze in spremstvo starejših občank in občanov svoj čas in z veseljem lajšajo življenje našim najstarejšim. Brezplačne prevoze starostnikov opravlja 13 prostovoljcev – iz Zavoda Sopotniki sporočajo, da bodo veseli novih moči. Če se želite pridružiti ekipi predanih prostovoljcev, dobite več informacij pri koordinatorju, Matjažu Jazbarju na telefonski številki 051 339 944 ali na e-naslovu info@sopotniki.org.

Naj trajnostni način življenja postane del našega vsakadana. Skrbi za soljudi, predvsem tistim najranljivejšim, pa posvečajmo čim več pozornosti.