Znanost je lahko tudi zelo zabavna

datum: 23.09.2021
kategorija: Novice

Evropska noč raziskovalcev bo svojo moč pokazala tudi v Ajdovščini, v petek, 24. septembra, že od jutra naprej, v Dvorani prve slovenske vlade, na trgu pred njo in v Pilonovi galeriji. V avli dvorane je že postavljena zanimiva razstava Tehniškega muzeja Slovenije Znanje brez meja, ki bo na ogled še vsaj mesec dni. Ste radovedni? Privoščite si znanstvene dogodivščine!

V petek bodo po mnogih evropskih krajih obeležili Evropsko noč raziskovalcev, zabavno in pestro bo dogajanje tudi v Ajdovščini. Prihajajo znanstveniki in raziskovalci nadvse zanimivih ustanov: Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Tehniški muzej Slovenije in Geološki zavod, pridružili pa se jim bodo tudi domače raziskovalke in raziskovalci – kustosi Pilonove galerije Ajdovščina ter mentorji Garaže.

 

Program znanstvenih doživetij bo pester in se bo raztegnil še na sobotno InCastro na Lavričevem trgu. Podrobneje poglejmo petkovo dogajanje:

Dvorana prve slovenske vlade:

od 9. do 21. ure – interaktivna razstava Hiška eksperimentov (zabavni eksperimenti, ki jih bodo lahko preizkusili obiskovalci sami),

od 14. do 19. ure – EU kotiček,

ob 19. uri – projekcija dokumentarnega filma.

Trg 1. slovenske vlade:

od 9. do 21. ure – razstava optičnih iluzij Optikalije, ki bo v soboto gostovala še na Lavričevem trgu, v okviru InCastre,

od 9. do 20. ure – DRZNI eksperimenti – delavnica Vskoči mimogrede,

od 10. do 20. ure – Garaža se predstavi – delavnica Zavoda BETA,

od 14. do 18. ure sledijo znanstvene dogodivščine- Težiščelogija in Zvokologija, vmes pa si bodo znanstveniki in raziskovalci skupaj z obiskovalci privoščili Znanstveni espresso.

Pilonova galerija Ajdovščina:

od 9. do 18. ure - Voda v delih umetnika Vena Pilona - samostojna dejavnost z raziskovalnimi listi; Veno Pilon je v svoja dela pogosto vključeval motiv vode, tudi v različnih agregatnih stanjih. Domače reke Hubelj, Vipava in Soča sooblikujejo njegove krajinske prizore, značilne za Vipavsko dolino.S pomočjo raziskovalnih listov, bomo spoznali pomen tekočih voda iz Pilonovih del za razvoj območja, primerjali njihovo stanje izpred 100. let z današnjim in ugotavljali kakšne barve ali tehniko je Veno Pilon uporabil za upodobitev teh voda.

Hkrati se v avli dvorane odpira razstava Tehniškega muzeja Slovenije, Znanje brez meja, ki bo v Ajdovščini gostovala še ves mesec. Razstava osvetljuje pozitivni vpliv migracij na družbo ter poskuša prikazati tesno povezanost med tehniško in znanstveno dediščino na eni strani ter kulturno in nacionalno identiteto na drugi. Predstavljeni so uspešni posamezniki z različnih polj znanosti in tehnologije, ki so se priselili ali zapustili slovensko etnično ozemlje od 16. stoletja do danes.

Vabljeni na znanstvene dogodivščine in še ves mesec na ogled razstave!

 noč ima svojo moč

 Več o projektu Noč ima svojo moč in dogajanju, ki bo pestro po vsej Sloveniji, pa najdete na tej povezavi