Kako ravnati z odpadki, ki nastajajo pri kmetijski dejavnosti

datum: 20.09.2021
kategorija: Novice

Jesen je najlepši čas na podeželju, čas pobiranja pridelka, priprave na zimo. Ob okusnih domačih dobrotah pa se na kmetijah 'pridelajo' tudi odpadki. Tudi z odpadki s kmetij je potrebno ravnati skrbno in v primeru registriranih kmetij v skladu s pravili iz dejavnosti, oziroma skladno s tehničnimi pravili v primeru samooskrbe.

Na kmetijah nastajajo različni odpadki, ki povzročajo škodo v okolju, kamor na primer sodijo odpadno motorno olje iz traktorjev, živalski stranski proizvodi in klavnični odpadki. Prav tako je treba previdno in pravilno ravnati z embalažo od krmil, gnojil ali s silažno folijo – takšna odpadna plastika nikakor nebi smela končati v naravi, čeprav so zavržene plastične vreče dokaj pogost pojav v našem okolju. Še večjo škodo naravi se povzroča s kurjenjem takih nevarnih odpadkov. Na KSD Ajdovščina pa na ekoloških otokih v vinorodnih krajih opažajo tudi (pre)velike količine stekla od vinskih steklenic, gre za količine, ki bi jih težko pripisali zgolj samooskrbi (gospodinjskim odpadkom).

Razvejana mreža ekoloških otokov po občini je namenjena odpadkom iz gospodinjstev, ki odvoz in ravnanje s temi odpadki poravnamo s plačilom mesečnega računa, kamor je vračunana tudi pravica do odvoza do 2 kubičnih metrov kosovnih odpadkov enkrat letno, imamo pa tudi možnost, da sami dostavimo večjo količino komunalnih odpadkov, ki morajo biti pravilno razvrščeni, v zbirni center v Dolgi Poljani. Nekaterih odpadkov, ali pa večjih količin odpadkov, namreč ne moremo odložiti na ekoloških otokih. To so na primer nevarni odpadki – strupene snovi, azbest, odpadna motorna olja … pa zeleni odrez, gradbeni material in podobni odpadki, ki se občasno pojavljajo v gospodinjstvih, in je njihovo odlaganje v zbirnem centru, v omejenih količinah, že vračunano znesek na naši položnici.

Vsi odpadki, ki nastajajo pri opravljanju gospodarske dejavnosti, ne glede na dejavnost, pa so obravnavani posebej in v skladu s pravili, ki so določene v zvezi z dejavnostjo. To velja tudi za kmetije, ki so registrirane za opravljanje kmetijske ali dopolnilne dejavnosti. Gre torej za strošek, ki nastaja z opravljanjem dejavnosti, in ga je treba kot takega tudi poravnati.

Odpadna silažna folija tako v nobenem primeru ne spada med komunalno odpadno embalažo in je zato ni dovoljeno odlagati na ekološkem otoku, pač pa je odpadek, ki nastaja pri opravljanju kmetijske dejavnosti. Kmetje ga lahko oddajo v zbirnem centru, vendar je za to potrebno plačati. Enako velja tudi za odpadne vreče krmil, gnojil, embalažo škropiv, prazne steklenice, ki ostajajo po degustacijah vin, odpadno motorno olje, večje količine klavničnih odpadkov …

Na spletni strani Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina so v zavihku 'Odpadki' objavljena tako Tehnična pravila za ravnanje s komunalnimi odpadki, kot tudi ceniki za gospodinjstva in za gospodarske dejavnosti. Za občutek: cena za kilogram oddane odpadne silažne folije je z davkom vred 0,257 evra. Jo je za to ceno vredno pustiti v naravi?? In še obvestilo – odpadke iz dejavnosti v zbirnem centru v Dolgi Poljani prevzemajo le v rednem delovnem času, torej ob delavnikih med 7. in 15. uro.