Delavnica o izdelavi in obnovi suhozidja

datum: 12.09.2021
kategorija: Novice

Prihodnji konec tedna bo v Vrtovinu potekala brezplačna delavnica suhozidja in terasirane krajine. Delavnico prireja Občina Ajdovščina v okviru operacije Po terasah in suhozidju, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Obvezne so predhodne prijave!

Občina Ajdovščina skupaj s partnerjema Krajevno skupnost Črniče in Društvom za ohranjanje kulturne in naravne dediščine AQUA TURRIS iz Vrtovina izvaja aktivnosti za ohranjanju naravne in kulturne dediščine območja Lokalne akcijske skupine Vipavska dolina. Cilj projekta je poudarili edinstvenost suhozidja in teras v Vipavski dolini. Zgodbo terasirane krajine in obnove terasnih zidov bomo predstavili kot potencial za ustvarjanje novih turističnih priložnosti,  produktov in storitev ter vzporedno krepiti neposredno prodajo lokalnih produktov in storitev. Hkrati pa želimo prebivalce in obiskovalce naučili obnove suhozidja in terasirane krajine.  K temu bo pripomogla tudi brezplačna delavnica prihodnjo soboto, 18. septembra, z začetkom ob 9. uri, pri igralih ob šoli v Vrtovinu. Delavnica je namenjena prebivalcem, obiskovalcem podeželskega okolja ter ranljivim skupinam – mladoletnikom, brezposelnim, invalidom, upokojencem, ženskam nad 50 let …  Delavnico bo vodil mojster kraške suhe zidne gradnje iz društva Moj Kras, Boris Čok, skupaj s somentorji.  V prvem delu bo predstavljena tematika ohranjanja terasirane krajine ter suhih zidov, sledilo bo praktično učenje gradnje tehnik suhozidja. Za udeležbo na delavnici je obvezna predhodna prijava na e-naslov las.terase@ajdovscina.si ali v delovnem času na telefonsko številko 05 36 59 157. Pridite primerno obuti in oblečeni (zaščitne rokavice, pokrivalo …), za osvežitev in malico pa bo poskrbljeno. Za udeležbo na delavnici je potrebno izpolnjevati PCT pogoje in spoštovati vse predpisane ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusne bolezni.  

Oddelek za gospodarstvo in razvojne zadeve 

Operacija »Po terasah in suhozidju« je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada  za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.2

 Logotipi-terase