Z vladnimi predstavniki o razvoju šolske infrastrukture, gradnji vodovoda in novi stavbi Policijske postaje

datum: 09.09.2021
kategorija: Novice

Župan Tadej Beočanin in minister Aleš Hojs sta podpisala Pismo o nameri o izgradnji novega objekta Policijske postaje Ajdovščina

V Ajdovščini so se včeraj mudili vladni predstavniki, s katerimi se je srečal tudi župan Tadej Beočanin. Z državnim sekretarjem Marjanom Dolinškom je beseda tekla o nadaljevanju vlaganj v šolsko infrastrukturo, minister Vizjak je naznanil potrditev sofinanciranja izgradnje vodooskrbnega sistema Hubelj – Skuk, v Ajdovščini pa se obeta tudi nova stavba Policijske postaje, Pismo o nameri za izgradnjo sta podpisala minister Aleš Hojs in župan Tadej Beočanin.

Državni sekretar Marjan Dolinšek in poslanec Andrej Černigoj sta si ogledala šolski kompleks. Vlada se je včeraj v sklopu obiska Goriške regije mudila tudi v Ajdovščini. V dopoldanskem času je župan Tadej Beočanin v prostorih občinske uprave sprejel državnega sekretarja Marjana Dolinška, s katerim sta spregovorila nadaljnjih vlaganjih v šolsko infrastrukturo na Ajdovskem. Največji zalogaj je gradnja 20-oddelčnega vrtca na Policah, za katero si Občina s strani države obeta dodatno sofinanciranje. Državni sekretar si je v družbi poslanca Andreja Černigoja ogledal tudi našo največjo osnovno šolo – OŠ Danila Lokarja, v kateri se obeta gradnja gimnastične dvorane, za katero je uspela Občina pridobiti več kot milijon evrov državnih sredstev. Državni sekretar se je mudil tudi na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, kjer mu je ravnatelj Andrej Rutar predstavil zaključene investicije v izgradnjo sončne elektrarne in ureditev okolice šole. Večja vlaganja, za katere si obetajo državno pomoč, načrtujejo tudi v prihodnje – obeta se prenova kuhinje in energetska sanacijo šole. Nad samoiniciativnimi prizadevanji za vsestranski razvoj šolske infrastrukture in nasploh celotne urejenosti šolskega kompleksa je bil državni sekretar navdušen: »Moji vtisi z današnjega srečanja so pozitivni, nisem pričakoval tako velikega in dovršenega kompleksa srednje in osnovne šole ter vrtca. Celoten šolski okoliš je navdihujoč, vse pobude o širitvi in dograditvi sem vzel na znanje in prepričan sem, da bo znala Občina pripraviti projekte, ki jih bo uspela skozi državne razpise tudi čim prej realizirati,« je strnil vtise po končanem obisku.   

Minister Vizjak na ogledu vodarne. Popoldan nas je na vodarni pri Izviru Hublja obiskal tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, kjer mu je predsednik KSD Ajdovščina Luka Jejčič predstavil objekt vodarne. Sledilo je delovno srečanje, kjer bilo največ govora o eni izmed največjih naložb na Ajdovskem, to je gradnja vodooskrbnega sistema Hubelj-Skuk. Za 6,3 milijona vredno investicijo bo Občina povezala vodovod Hubelj in Skuk ter vodo iz sistema vodovoda Gora pripeljala vse tja do Hrušice. Prav v teh dneh je Služba vlade za razvoj odobrila sofinanciranje projekta s strani EU in države – dobre tri milijone bo prispevala EU, pol milijona država, 2,7 milijona pa Občina. Minister je predstavil tudi načrte in razpise, ki jih bo ministrstvo izvedlo še v tem letu. To je velika spodbuda za projekte, ki jih v občini še pripravljamo, je ob tem povedal župan, Tadej Beočanin, in napovedal, da bo Občina na načrtovan razpis ministrstva prijavila izgradnjo vodovoda in kanalizacije v Stomažih.

V Ajdovščini bo zrasel nov objekt Policijske postaje. Še pred srečanjem v Novi Gorici, na katerem se je razpravljalo o perspektivah in razvoju Goriške regije, so se v sejni sobi sestali predstavniki ministra za notranje zadeve, na čelu z ministrom Alešem Hojsem, generalnim direktorjem Policije, Antonom Olajem, poslanka Eva Irgl in predstavniki občinskega sveta in uprave občine Ajdovščina. Sledil je slovesen podpis Pisma o nameri za izgradnjo nove Policijske postaje v Ajdovščini, s katerim sta se Ministrstvo za notranje zadeve in Občina Ajdovščina zavezala k medsebojni pomoči in sodelovanju. Policijska postaja Ajdovščina bo zrasla na območju Logističnega centra Ajdovščina, kjer bodo na enem mestu združene pomembne službe zaščite, reševanja in pomoči. S pridobitvijo gradbenega dovoljenja se bo pričelo že v tem letu, prva lopata pa bo zakopana v letu 2022.

Minister Cigler se je že dan prej mudil v DSO Ajdovščina. Na ogledu Ajdovskih podjetij sta se mudila tudi minister za finance, mag. Andrej Šircelj in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Minister Matej Tonin je v sklopu vladnega obiska z direktorjem podjetja Pipistrel Ivom Boscarolom podpisal dogovor o preizkušanju Pipistrelovih letal za potrebe Slovenske vojske. Kar dva ministra – Janez Cigler Kralj in Mark Boris Andrijanič pa sta bila na ogledu Doma starejših občanov Ajdovščina.

Obisk vlade je prinesel kar nekaj dobrih izhodišč, na katerih bomo složno gradili visoko kakovost bivanja in s tem krepili skupnost, prijazno vsem občankam in občanom, je po koncu visokega obiska še povedal župan, Tadej Beočanin.