Pazljivo v naravo!

datum: 30.07.2021
kategorija: Novice

Poletje je na vrhuncu, temperature pa temu primerne. V iskanju ohladitve se radi zatekamo v hladno zavetje gozdov ali v hribe. Bodimo previdni – primerna oprema in dobro načrtovanje poti sta nujni del priprav, hkrati pa sta letos na pohodu še mišja in zajčja mrzlica – izogibajte se pitju naravnih vod, zaščitite se pred insekti, ki so lahko prenašalci teh bolezni!

V letošnje počitnice smo sicer zakorakali bolj pogumno, kot lani. Ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin pravi, da na Ajdovskem tudi bolj previdno, saj že nekaj časa ne beležijo intervencij v naši občini. Zato pa jih je (pre)več na Tolminskem in Bovškem. Vseeno pa opozarjajo – v hribe se odpravite primerno obuti in oblečeni, dobro načrtujte pot, nujna oprema v nahrbtniku ob obvezni plastenki vode pa so tudi zaščitna sredstva pred insekti.

Potok v Šmarjah Ob korona-tegobah sta namreč po dolgih letih pošteno na plano udarili mišja in zajčja mrzlica, ki se prenašata iz živali na človeka na različne načine – tudi z insekti, ali preko kontaminirane hrane, ali okužene vode - dovolj je že stik z okuženo vodo ali celo vdihavanje aerosolov onesnažene pitne vode. Bolezni se prenašata tudi z vdihavanjem prahu, ki nastaja med opravili v naravi – košenje trave, nakladanje sena, gozdarska dela … Ugotovitve dosedanje epidemiološke obravnave nakazujejo, da je zaradi mišjega leta in občasnega obilnega deževja bakterija, ki povzroča tularemijo/zajčjo mrzlico, močno razširjena v naravi.

Zato je pomembno:

- da v naravi ne pijete iz naravnih izvirov, zajetij ali drugih naravnih vod;

- da se zaščitite pred insekti, predvsem pred klopi, ki so pogosti prenašalci bolezni;

- ne dotikajte se mrtvih živali, pri rokovanju z mesom divjih živali pa uporabljate rokavice in meso zadosti toplotno obdelajte.

Zaščitimo tudi domove, predvsem je potrebno preprečiti vstop v naša bivališča glodavcem in mrčesu, pri čiščenju drvarnic ali prašnih del v naravi se zaščitimo z masko, redno je potrebno tudi izvajati postopke deratizacije.