Vipavska dolina na olimpijskih igrah

datum: 29.07.2021
kategorija: Novice

Fotografija je nastala ob letošnjem obisku slovenske olimpijske bakle v Ajdovščini: vsi ajdovski olimpijci v družbi župana Tadeja Beočanina, Adriana in Nuše Fegic ter Andreje Slokar, ki je skoraj že na poti na naslednje zimske olimpijske igre.

Te dni nam čas kroji razpored tekmovanj na olimpijskih igrah v Tokiu, še posebej ko nastopajo slovenske športnice in športniki, ki z osvojenimi medaljami navdušujejo. V Ajdovščini imamo štiri športnike, ki so že nastopili na olimpijskih igrah, tudi v letošnji olimpijski odpravi pa so športniki, ki so povezani z Vipavsko dolino.

Po prvi Pogačarjevi bronasti, je srebrno osvojila judoistka Tina Trstenjak, nato nam je Beno Savšek na toplih japonskih divjih vodah priveslal zlato, ki se je nato po koncu kronometra zasvetilo še na Rogličevem vratu in v jok spravilo vso Slovenijo, o njem je včeraj govoril ves svet. Prvih slovenskih olimpijskih kolesarskih medalj so zagotovo veseli tudi ajdovski olimpijka in olimpijci: gospod Alojz Bajc – Rim 1960, Polona Batagelj – London 2012 in Rio 2016, Primož Štrancar (Sydney 2000) in paraolimpijec Marko Sever, ki je nastopil v Sydneju 2000 in Atenah 2004. Zanimivo je, da so vsi štirje kolesarji.

Kolesarstvo v vseh njegovih različicah je v Ajdovščini doma, zato je bilo včeraj v naših krajih razpoloženje še posebej čustveno. Ob veselju nad Pogačerjevim in Rogličevim uspehom pa smo ajdovski navijači nadvse ponosni tudi na kolesarja iz sosednje občine, požrtvovalnega in odličnega pomočnika na uvodni cestni dirki, Jana Tratnika, ki si zagotovo lahko lasti del Pogačarjevega brona.

Še bliže nam je paraolimpijec, lokostrelec Dejan Fabčič, član Lokostrelskega kluba Budanje, doma iz Podnanosa, zdravnik v Novogoriškem zdravstvenem domu. Zanimivo je, da bodo to že njegove tretje paraolimpijske igre, vsakič v drugem športu. Lokostrelstvo ga je osvojilo po naključju, v Budanjah, ki jim ostaja zvest. Lokostrelski klub Budanje pa je nadvse ponosen, da se je s svojimi klubskimi uspehi uspel uvrstiti v slovensko paraolimpijsko reprezentanco. Paraolimpijske igre v Tokiu bomo spremljali med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

Zanimivo vez z Ajdovščino pa ima tudi plavalka Tilka Paljk, ki na letošnjih igrah zastopa Zambijo. Na uvodni slovesnosti je bila nosilka zastave. Rojena v Postojni, afriški materi in slovenskemu očetu -  nečaku Iva Boscarola. Tilka ohranja vez s sorodniki v Ajdovščini in redno obiskuje Slovenijo.

Olimpijske igre so posebne, tako za športnike, kot tudi za nas, ki jih spremljamo s kavča. Duh olimpizma najgloblje izraža športnost v najboljšem pomenu. Ponos Slovenk in Slovencev ob spremljanju letošnjih iger je neizmeren, ne zgolj zaradi trdih bitk in osvojenih rezultatov naših športnikov, pač pa tudi zaradi velikega spoštovanja, ki ga slovenski športniki uživajo med svetovno športno elito in navijači. Bitk še ni konec, Slovenci pa imamo še nekaj želez v ognju. Čestitke vsem športnikom, že uvrstitev na olimpijado je ogromen uspeh, hvala za medalje in pogumno, po Rogličevo, naprej: »Don't stop believing!«