V Pilonovi galeriji na ogled dela iz nove donacije

datum: 07.05.2021
kategorija: Novice

V Pilonovi galeriji danes na ogled postavljajo izbor del iz zadnje donacije Dominiqua Pilona. Več kot 300 del je popisanih in inventariziranih, 70 jih je izbranih za razstavo, med njimi tudi takšna, ki bodo prvič predstavljena javnosti. Letos mineva natanko 50 let od prve donacije, ki je spodbudila nastanek Pilonove galerije.

 9. aprila leta 1971 je Dominique Pilon Občini Ajdovščina podaril zapuščino svojega očeta, ki je še danes temelj Pilonove galerije, takrat pa je bila velika spodbuda za odkup in preureditev umetnikove domačije. Velikodušno gesto je umetnikov sin ponovil 50 let pozneje. Februarja letos je - kljub vsem zaprekam, ki jih prinašajo časi - v Pilonovo galerijo prispela nova donacija z njegove strani, ki je s preko 300 deli dopolnila in obogatila stalno zbirko Vena Pilona, ki tako danes šteje več kot 1500 umetnikovih del. Med deli iz nove donacije so 4 akvareli iz let Pilonovega ruskega ujetništva, 23 slik v olju in gvašu iz časov okupacije Pariza, povojnega obdobja in 50. let, 70 grafik iz 20. in 50. let 20. stoletja, 90 risb, ki skupaj z ilustracijami in njihovimi - neobjavljenimi - osnutki sestavljajo najštevilčnejši del ter s pridruženima skicirkama (eno od njiju sta si delila s Francetom Miheličem) osvetljujejo različna obdobja Pilonove ustvarjalnosti. Pilonova umetniška dela spremljajo tudi osebni predmeti, med njimi je slikarsko stojalo ter arhivsko gradivo (bogata zbirka družinskih fotografij, knjige itd.).

Ob razstavi v Pilonovi galeriji bo izšla tudi publikacija z izbranimi reprodukcijami razstavljenih del. Nove pridobitve Pilonove galerije si bo mogoče ogledati do nedelje, 13. junija 2021. Razstavo bo spremljal ustvarjalni porgram z vodstvi za predšolske otroke, šolarje, dijake in družine. Več na spletni strani Pilonove galerije Ajdovščina.