Praznujemo!

datum: 05.05.2021
kategorija: Novice

V Ajdovščini je danes slovesno. Peti maj bo z velikimi črkami za vedno ostal pomemben datum ne samo v ajdovski, pač pa v vsej slovenski novejši zgodovini. Praznični dan se začenja z županovim pogovorom z mladimi o prazniku, občini in aktivnem državljanstvu. Nadaljevanje praznovanja, ki bo potekalo na daljavo, pa spremljajte od 17. ure prek spletnih občinskih kanalov in televizije. Veselimo se sedanjih dosežkov naše občine in čestitamo vsem prejemnikom najvišjih občinskih nagrad!

Pred 76. leti je bila v Ajdovščini ustanovljena prva slovenska povojna vlada in v spomin na ta dogodek praznujemo v Ajdovščini občinski praznik. Letos v duhu brezčasja praznovanja, ki nam ga vsako leto znova prinese praznik naše vse bolj napredne in razvojno naravnane občine. Praznično jutro posvečamo mladim – župan Tadej Beočanin je s predstavniki različnih generacij otrok in mladostnikov spletel zanimiv pogovor o pomenu praznika in aktivnega državljanstva. V pogovoru so sodelovali: Žaklina Kneževič in Olivia Likar iz Otroškega vrtca Ajdovščina, Val Tratnik iz OŠ Col, Jani Plahuta iz OŠ Danila Lokarja in študent Fakultete za družbene vede, program politologija-obramboslovje, Žiga Slejko. Posnetek si lahko ogledate na Facebook ali Youtube kanalu občine Ajdovščina.

Praznično dogajanje bo v Ajdovščini stopnjeval prelet letala s prazničnim transparanetom. Pilotiral bo legendarnim Benjamin Ličer, ki je prepoznan po svojih drznih letalskih podvigih, med drugimj je letel tudi pod Solkanskim mostom, letenja pa se je učil prav v Ajdovščini.  Od 17. ure dalje pa bo moč spremljati neposredni preno, ki bo v prvi uri posvečen športnicam in športnikom. V Ajdovščino namreč prihaja Slovenska olimpijska bakla. Po mestu bodo baklo nosili naše športnice in športniki – od najmlajših do tistih, ki so se zaradi športa že zapisali v zgodovino. Športni duh bodo plemenitili tudi glasbeni ustvarjalci, vokalistka Barbara Šinigioj, harmonikaš Aleksander Ipavec in tolkalski trio. Ob 18. uri bo na sporedu slavnostna seja ob petem maju, prazniku občine Ajdovščina. Program bo slovesno otvoril Marko Ferjančič s himno, sledil bo slavnostni govor župana, Tadeja Beočanina ter podelitev letošnjih najvišjih občinskih nagrad. Zlati znak Občine Ajdovščina letos prejmejo: Nikolaj Ličen, Marjan Krpan, Malonogometni klub KIX, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna in Rafael Klemenčič. Najvišje priznanje – Petomajsko priznanje pa prejme – Aleksander Lemut. Podeljeni bosta tudi dve Jubilejni županovi priznanji, in sicer ob 20-letnici programa Popoldan na cesti in 100-letnici nogometa na Ajdovskem. Župan pa bo Priznanje za plemenito dejanje podelil vsem sodelujočim v boju s koronavirusno boleznijo 19, ki skrbijo za naše zdravje in varnost. Izročena pa bodo tudi lanskoletna priznanja, vsem prejemnikom zlatih znakov.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa od 17. ure dalje na spletni strani Občine Ajdovščina, na Facebook strani Občine Ajdovščina, Youtube kanalu in na televizijskem kanalu GO TV.

Čestitke ob prazniku!