Kateri bodo letošnji vinski izbranci?

datum: 03.05.2021
kategorija: Novice

V Domu krajanov v Ajdovščini bo danes zasedala ocenjevalna komisija letošnjega občinskega vinskega ocenjevanja. Čeprav je vzorcev nekaj manj kot lani, jo čaka pestra paleta sort iz prav vseh vinogradniških mikro-območij naše občine. Med 57 vzorci vin bodo letos prvič na pokušini tudi penine.

Sedem vzorcev penin na letošnjem vinskem ocenjevanju je prijetno presenečenje – ta osvežilna mehurčkasta pijača očitno osvaja vipavske vinogradnike. Steklenice s peninami po svojem krasnem izgledu izstopajo že na prvi pogled, vendar imajo v tekmi za županovo vino kar hudo konkurenco. Ob peninah bo namreč na pokušini še 13 sort vin ter bela in rdeča zvrstna vina. Letos sodeluje 16 vinarjev iz 9 vinogradniških vasi, zastopana so prav vsa mikro-vinogradniška območja naše občine: Vipavski griči, dolina in sončna pobočja Trnovske planote vzhodno in zahodno od mesta. Največ je mladih vin lanske trgatve, se pa skoraj pri vsaki sorti in zvrsti najdejo tudi starejši letniki. Med sortami po številu vzorcev prednjačijo bele, med njimi sta bogato zastopani domačih sorti pinela in zelen. Tradicionalno bo vina ocenjevala strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, letos zgolj v lastni petčlanski sestavi, vodja komisije bo Tamara Rusjan, vodja Agroživilskega laboratorija in svetovalka za vinarstvo.

Prvi namen občinskega vinskega ocenjevanja bo danes dosežen. Takoj po ocenjevanju bodo namreč znani in objavljeni letošnji prejemniki Listin odličnosti. Vsi sodelujoči vinogradniki pa bodo v prihodnjih dneh po pošti prejeli ocene svojih vin (ocenjevanje je za vinogradnike brezplačno in popolnoma anonimno). Nato pa bo na potezi župan, ki bo izmed prejemnikov Listin odličnosti sam izbral tistega, ki bo za leto dni postal vinski ambasador občine Ajdovščina, županovo vino 2021. Slovesna razglasitev županovih vin, ki je bila kot skupni dogodek več občin načrtovana že lani, letos vendarle bo – če ne bo mogoče javno, pa v virtualni obliki.