Brezčasje občinskega praznika v duhu olimpizma

datum: 02.05.2021
kategorija: Novice

Na prenovljenem Lavričevem trgu že plapola ajdovska zastava.

5. maja bomo obeležili občinski praznik, s sliko na daljavo bo prešerno praznično vzdušje doseglo prav vsak kraj, zaselek in ulico naše občine. Popoldanska slovesnost bo minila v znamenju vrednot olimpizma. Prav na praznični 5. maj v Ajdovščino prihaja Slovenska bakla, ki bo do začetka olimpijskih iger Tokio 2020 potovala po vseh slovenskih občinah. Baklo bodo nosili ajdovske športnice in športniki, simbolni ogenj združevanja in povezovanja bo gorel tudi med osrednjo slovesnostjo ob prazniku.

Vrednote olimpizma ter sporočila solidarnosti, upanja in jeklene volje, ki jih prenaša Slovenska bakla, bodo navdihnile Ajdovščino prav na dan, ko se spominjamo enega najpomembnejših dogodkov v zgodovini našega kraja – ustanovitve prve slovenske vlade po drugi vojni, 5. maja 1945, takrat je Ajdovščina za kratek čas postala prestolnica Slovenije. Po Ajdovščini bodo baklo nosili naše športnice in športniki – od najmlajših do tistih, ki so se zaradi športa že zapisali v zgodovino. Častni gostje dogodka, ki ga bo povezoval športni novinar Sandi Škvarč, bodo tudi vsi štirje ajdovski olimpijci: cestna kolesarka Polona Batagelj (London 2012; Rio 2016), paraolimpijec – kolesar in tekač Marko Sever (Sydney 2000; Atene 2004), gorski kolesar Primož Štrancar (Sydney 2000), cestni kolesar Alojz Bajc (Rim 1960). Zadnja nosilka Slovenske bakle v Ajdovščini bo smučarka, ki je v minuli sezoni presenetila svetovno konkurenco in se poteguje za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu 2022. Andreja Slokar bo nato baklo predala županu Tadeju Beočaninu.

Olimpijski plamen bo s svojim simbolnim sporočilom spremljal slovesnost ob občinskem prazniku, ki se bo pričela s prazničnim govorom župana Tadeja Beočanina. Proslava je priložnost za zahvalo vidnim posameznikom in ustanovam, ki z različnimi dejanji plemenitijo našo skupnost. Letošnji prejemniki najvišjih občinskih priznanj ter priznanj župana bodo obelodanjeni na županovi tiskovni konferenci 3. maja. Na slovesnosti pa bodo izročena tudi priznanja za lansko leto, ko je slovesnost sovpadla s popolnim zaprtjem države zaradi zdravstvene krize.

Neposredni prenos sprejema Slovenske bakle v Ajdovščini, ki mu bo sledila slovesnost ob prazniku občine Ajdovščina, bo potekal prek občinske spletne strani ter socialnih medijev, ogledati pa si ga bo mogoče tudi na televiziji, na kanalu GO TV – 5. maja, s pričetkom ob 17. uri.

 OBJAVA