Na praznik nas bo prebudila prvomajska budnica

datum: 30.04.2021
kategorija: Novice

Skoraj ves svet 1. maja obeležuje praznik dela, v izvirni spomin na krvave delavske demonstracije konec 19. stoletja v Chicagu. Tradicije obeleževanja so po svetu različne, v Sloveniji pa nas na 1. maj tradicionalno zbudi praznična budnica. Že drugo leto zapored bo za praznično prebujanje v naši občini poskrbela Gasilska zveza Ajdovščina.

Zdravstvena situacija še ne dopušča godbenikom, da bi vadili in nastopali v skupini, zato se je Občina Ajdovščina za pomoč pri ohranjanju prvomajske tradicije ponovno obrnila na Gasilsko zvezo Ajdovščina, ki je nemudoma potrdila sodelovanje. Na prošnjo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pa je letos tudi Gasilka zveza Slovenije pozvala vsa slovenska prostovoljna gasilska društva k izvedbi letošnje prvomajske budnice ter za ta namen pripravila tudi priporočila in navodila.

V občini Ajdovščina bodo prvomajsko budnico na praznično jutro izvajala vsa prostovoljna gasilska društva naše gasilske zveze – iz Ajdovščine, Cola, Sela in iz Šmarij. S koračnicami preko zvočnikov bodo pražnje oblečeni prostovoljni gasilci s svojimi gasilskimi vozili od zgodnje 6. ure naprej zaokrožili skozi vse kraje in zaselke naše občine. Začetek prvomajskih praznikov bo torej tradicionalno glasen in vzpodbuden, naj v takem razpoloženju tudi minejo. Živel 1. maj!