Varno v praznični maj

datum: 30.04.2021
kategorija: Koronavirus

Turisti med vipavskimi grički. Foto: Vipavska dolina

Zdravstvena situacija se zlagoma umirja, vendar pa bo na mestu velika mera previdnosti, da bomo čim prej iz rumene prešli v zeleno fazo. Pred nami je praznični konec tedna, preživimo ga v dobrem razpoloženju, izogibajmo se tveganjem. Bodimo pozorni na zaščito pred virusom, pa tudi v prometu.

Še posebej pazite nase v prazničnih dneh, ki prihajajo. Svetujemo vam, da se izogibate priljubljenih pohodnih in drugih rekreativnih zbirnih točk. Vipavska dolina na srečo ponuja obilo raznolikih možnosti za kakovostno preživljanje časa v naravi. Pri vseh tovrstnih aktivnostih ne pozabite na primerno opremo, predvsem obuvalo, in ocenite svojo pripravljenost, če se odpravljate na daljši izlet ali aktivnejšo rekreacijo. Dnevi so vse toplejši, zato naj bo obvezna oprema v nahrbtniku tudi steklenica vode.

Previdnost pa bo na mestu tudi pri vseh udeležencih v prometu. S sprostitvijo prometa prek regij je na cestah več avtomobilov in tovornjakov. S pomladjo pa se napolnijo še s kolesarji in motoristi, ki so komaj čakali na svojo sezono in se še privajajo na običajen prometni tempo. Vsak udeleženec naj poskrbi, da se bo varno in strpno vključeval v promet in spoštoval pravila.

Država je v odpiranju, naša regija pa že v rumeni fazi. Če želimo ohraniti sproščenost in napredovati do zelene, bomo morali biti previdni! Zaščita je enostavna – v zaprtih prostorih uporabljajmo zaščitne maske, razkužujmo roke in zračimo. Na prostem smo lahko bolj sproščeni, kadar smo sami ali v svojem mehurčku. Ob srečevanju z drugimi se velja držati na distanci, če pa gre za večjo množico ljudi (čakalne vrste in podobno), se zaščitimo še z masko.

Testiranja in cepljenje, ki ju organizira Zdravstveni dom Ajdovščina, potekata po urnikih in navodilih, ki jih sproti ažurirajo na spletni strani Zdravstvenega doma www.zd-ajdovscina.si.    

V prostorih Regijskega skladišča Civilne zaščite v Logističnem centru Ajdovščina pa je še vedno na voljo brezplačno razkužilo – prevzeti ga je mogoče ob sredah, med 10. in 13. uro, prinesite lastno embalažo!