Škoda je ogromna

datum: 08.04.2021
kategorija: Novice

Aprilska huda pozeba je opustošila letošnji pridelek.

Hud mraz v noči iz 6. na 7. april je opustošil kmetijski pridelek. Za natančne ocene je prezgodaj, čas bo še pokazal svoje. Je pa Občina Ajdovščina na Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica že naslovila prošnjo za preliminarno oceno, prav tako je že pripravljen predlog županom v regiji za enotno ukrepanje.

Aprilska pozeba ni prizanesla niti trtam. Za razliko od običajnih spomladanskih pozeb, ki zajamejo ožja območja, je mraz v zadnjih dneh pustošil po vsej državi, v naši dolini pa se je zalezel v vse kotičke, tako po dolinskem dnu, kot po Vipavskih gričih. Prve ocene so katastrofalne, pomrznilo naj bi od 90 do 100 % marelic, kakija, breskev … češnje po dolini letos ne bodo rodile, za višje lege je še prezgodaj ocenjevati, pozeble so tudi trte – še posebej je prizadeta letina zelena, posmodilo je tudi rebulo na višjih legah. Problematičen je tudi pridelek zelenjave in drugih spomladanskih posevkov. Je pa ocenjevanje škode dolgotrajen postopek, tako da bo treba za končno oceno še počakati.

Občina Ajdovščina ima že pripravljeno prošnjo Kmetijsko gozdarskemu zavodu Nova Gorica za preliminarno oceno škode ter predlog županom v regiji za skupno in enotno ukrepanje. Pomoč prizadetim kmetom je obljubil tudi predsednik Vlade RS.

Vendar pa na Kmetijsko svetovalni službi pristavljajo, da je pomemben tudi razmislek za naprej. Škode, povzročene s strani narave, se v zadnjih letih pojavljajo precej pogosto, torej bo tako tudi v prihodnje. Zato bi ob ocenjevanju škode veljalo predvsem razmisliti o preventivi – morebiti oroševanju (čeprav pri tako hudem mrazu to nebi bistveno pomagalo) ali ogrevanju pridelka in drugih načinih zaščite, pa tudi o neki vzajemni in solidarnostni obliki zavarovanja kmetijskih pridelkov.