Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet

datum: 07.04.2021
kategorija: Novice

Razvojni projekt Občine Ajdovščina je lansko leto na tržišče prinesel sirup škrlatna ehinaceja z dodatnim vitaminom C.

Danes obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet.« V duhu pandemije, ki je zaznamovala tako lokalno okolje kot celoten svet, se vse več poudarka namenja pomenu zdravja. Občina sicer že sedaj veliko ukrepov namenja dvigu zdravstvene oskrbe, sprejet je tudi Strateški načrt za krepitev zdravja. Naj bo zdravju posvečen sleherni dan!

7. aprila 1948 je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija in ta dan obeležujemo tudi kot svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«. Epidemija je povzročila številne nevšečnosti na vseh področjih življenja, velike neenakosti pa pustila tudi na zdravstvenem področju. Nekateri ljudje lahko živijo bolj zdravo in imajo boljši dostop do zdravstvenih storitev kot drugi, kar je povezano predvsem z neenakimi okoliščinami, v katerih se rodijo, rastejo, živijo, delajo in starajo. Še največje posledice pri boju s pandemijo koronavirusne bolezni občutijo ranljive skupine. Že leto dni trajajočo epidemijo koronavirusa lahko označimo tudi kot obdobje dolgotrajnega stresa, ki je posledično močno zaznamovalo tudi duševno zdravje prebivalstva.

Zdravje ima veliko vidikov in ga je potrebno obravnavati kot večdimenzionalni koncept, dejstvo pa je, da je Vipavska dolina nudi mnogo možnosti za aktiven življenjski slog.zdravje med najpomembnejšimi življenjskimi vrednotami in da so enake možnosti do zdravja in zdravega življenja pravica vsakega. Občina Ajdovščina si na več področjih prizadeva za dvig zdravstvene oskrbe. Lansko leto je bil sprejet Strateški načrt za krepitev zdravja, ki zaobjema cilje in ukrepe na področju ohranjanja zdravja vse do leta 2030. Na podlagi preteklih raziskav Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko sklepamo, da smo Ajdovke in Ajdovci kar zdravi. Delovno aktivni smo v povprečju na bolniški dobrih 14 dni v letu, kar je manj od države. Več občanov, kot po drugih občinah, se odloča tudi za različne preventivne zdravstvene programe, kar gre pripisati predvsem zelo dobri ponudbi teh programov v občini. Bo pa poziv k zdravemu načinu življenja in odzivu na preventivne preglede zagotovo na mestu, saj zdravih korakov ni nikoli preveč. Poskrbite za svojo vitalnost vse leto in aktivno ter zdravo zakorakajte v sleherni dan!