Kaj prinaša zapora javnega življenja?

datum: 01.04.2021
kategorija: Koronavirus

foto: Canva

Z današnjim dnem za 11 dni ugaša javno življenje. Okužbe še vedno naraščajo, Goriška regija je po deležu novo odkritih okužb v samem vrhu, tudi v Ajdovščini je v zadnjem obdobju več kot 10 okužb dnevno. Previdnost ne bo odveč, zato odgovorno in preudarno v praznične dni, ki so pred nami.

V veljavo z današnjim dnem stopajo omejitve gibanja, dovoljeno je prehajanje znotraj regije, zunaj nje pa le za izjeme. Znova so prepovedana vsa zborovanja in shodi, prav tako ni več dovoljeno zbiranje do 10 ljudi. Z današnjim dnem je obvezno nošenje mask tudi na prostem, razen  pri individualni športni aktivnosti na zelenih površinah. Prepovedano je zbiranje ljudi, omejitev gibanja v nočnem času je nespremenjena in velja med 22. in 5. uro zjutraj. Izjemoma je dovoljen prehod med regijami na veliko noč v nedeljo, 4. aprila 2021, za obisk najožjih sorodnikov, pri čemer je tako združevanje mogoče zgolj v primeru dveh družin. Pouk poteka na daljavo, nujno varstvo za otroke v vrtcu in prvem triletju osnovnih šol je zagotovljeno. V Ajdovščini bo nujno varstvo za otroke, katerih oba starša delata v nujnih poklicih (zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture, zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, socialne varnosti, v Slovenski vojski, Policiji ter v poklicnih gasilskih enotah) zagotovljeno na dveh lokacijah, in sicer v OŠ Šturje in OŠ Danila Lokarja, kjer bo potekal tudi pouk prilagojenega programa. Tople obroke bo kuhala OŠ Dobravlje. Otroški vrtec bo za nujno varstvo deloval v treh enotah, oblikovanih bo 13 oddelkov, vključenih pa 105 otrok. Rekreacija je dovoljena posamezno ali v skupinah v okviru gospodinjstva in družine, vendar le na prostem ob upoštevanju medsebojne razdalje in ukrepov. Odprte so le določene trgovine in storitve, več informacij dobite na tej povezavi. Svoja vrata zapirata tudi Pilonova galerija in Lavričeva knjižnica, kjer bo mogoče vrniti gradivo le na zunanjem knjigomatu.  Občinska uprava je v teh dneh dosegljiva po telefonu in elektronski pošti, razen v torek, 6. aprila, ko bodo vsi zaposleni na kolektivnem dopustu – več informacij v tej novici.   

Preživite praznične dni, ki so pred nami, varno in previdno. Ukrepi so v boju  s koronavirusno boleznijo ključni: nosimo masko, razkužujmo roke, zračimo prostore in vzdržujmo medsebojno razdaljo. Kolikor je le mogoče, omejimo stike na najnujnejše in ostanimo doma, v varnem mehurčku.