Brezplačne maske za samozaposlene in mikro podjetja

datum: 21.01.2021
kategorija: Koronavirus

Zaščitne maske

Iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina obveščajo o brezplačni dodelitvi mask za samozaposlene in mikro podjetja z do 4 zaposlenimi. Vlogo je potrebno oddati do 22. januarja, brezplačne maske pa bodo delili na OOZ Ajdovščina po 25. januarju. Gospodarske družbe, samostojni podjetniki in zadruge pa so upravičeni tudi do pomoči za izvedbo hitrih testov – vlogo je potrebno oddati do 30. januarja.

Kako pravilno namestimo zaščitno masko. Ministrstvo za gospodarski razvoj je v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije ponovno objavilo poziv za dodelitev brezplačnih mask za samozaposlene in mikro podjetja z največ 4 zaposlenimi. Razdeljenih bo 5 milijonov zaščitnih mask za splošno uporabo. V okviru tega poziva lahko vsak upravičenec zaščitne maske prejme le enkrat. Delile so bodo do porabe, ajdovski in vipavski upravičenci jih bodo lahko prevzeli na OOZ Ajdovščina po 25. januarju, o datumih prevzemov bodo obveščeno po e-pošti.

 

POMEMBNO – do brezplačnih mask niso upravičeni tisti, ki so jih že prejeli na podlagi prvega javnega povabila v novembru 2020, razen v primeru, da bo povpraševanje manjše od razpoložljive količine. Prav tako do teh mask niso upravičeni popoldanski s.p.-ji, javno povabilo pa vsebuje še nekatere druge pomembne informacije in pogoje ter navodila za prijavo – direktna povezava do povabila.

Sedmi protikoronski zakon pa gospodarstvu namenja tudi pomoč za nakup hitrih antigenskih testov za novi koronavirus. Pravne osebe, ki so organizirane kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki in zadruge, so tako upravičeni do 40 evrov pomoči na zaposlenega, kar po mnenju predlagatelja zadošča za nakup petih testov na zaposlenega. Vlogo je potrebno vložiti preko eDavkov najkasneje do 30. januarja (več inoformacij).