Medsebojna pomoč in podpora za pobrateno mesto Petrinja

datum: 30.12.2020
kategorija: Novice

Foto: Karitas Hrvaška

Občina Ajdovščina je pobratenemu mestu Petrinja v znak podpore in solidarnosti poslala 10 tisoč evrov denarne pomoči. Župan Tadej Beočanin je petrinjskemu županu Darinku Dumboviću poslal podporno pismo, v katerem je izrazil globoko podporo in pomoč prebivalcem, ki so ostali prizadeti v uničujočem potresu. Občani, ki bi radi pomagali po svojih močeh, lahko to storite prek humanitarnih organizacij – Rdečega križa in Karitasa.

Potem ko je Hrvaško stresel silovit potres, ki smo ga čutili tudi na našem območju, je marsikdo ob pretresljivih prizorih ostal brez besed. Uničujoči potres je poleg materialne škode zahteval tudi smrtne žrtve, več je ranjenih. Občina Ajdovščina je v znak podpore in medsebojne pomoči mestu Petrinja nakazala denarno pomoč. Odzvali sta se tudi humanitarni organizaciji Rdeči križ in Karitas, ki sredstva zbirata prek nakazil in SMS donacij. Veliko občank in občanov je izrazilo znak podpore in pomoči prizadetim v potresu, saj sta bili mesti nekoč tesno povezani. Petrinja je namreč eno izmed treh mest, s katerimi je Ajdovščina pobratena. Poleg občin Quiliano in Jurong, občino Ajdovščina povezuje tudi hrvaško mesto, ki mu včeraj silovit potres ni prizanesel. S Petrinjo je občina Ajdovščina negovala odnose vse od konca druge svetovne vojne, ko je prav na občinski praznik, 5. maja 1945, v Ajdovščino vkorakala 'Moslavačka divizija' – borci s Petrinje. Od takrat dalje so prebivalci Petrinje naše mesto redno obiskovali ob občinskem prazniku in stkali marsikatero prijateljsko vez, ki so jo negovali tudi šolarji z izmenjavami. Stiki so sicer v 90 letih zamrli, so se pa nevidne vezi sedaj ponovno okrepile v teh težkih okoliščinah, ki so mestu Petrinje povzročile ogromno škode in zahtevale tudi človeška življenja. Kot je zapisal župan, Tadej Beočanin, v podpornem pismu petrinjskemu županu Darinku Dumboviću: »Nekatere naše vezi so ostale zapisane v času, druge pa predstavljajo nevidno vez, ki se je sedaj, v teh težkih preizkušnjah za vaše mesto, ponovno okrepila. Prepričan sem, da boste uspeli prebroditi vse preizkušnje, ki vam jih je prizadejal ta uničujoči potres.«

Prebivalcem mesta Petrinja izrekamo podporo in sožalje vsem svojcem žrtev in drugim prizadetim, ki jih je prizadel uničujoči potres. Občani, ki želite pomagati, se lahko pridružite akcijam zbiranja sredstev prek humanitarnih organizacij, Rdečega križa in Karitasa.

Karitas

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Potres Petrinja

Sklic: 00 627

SMS: KARITAS5 na 1919

Rdeči križ

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

Namen: Potres Hrvaška

Sklic: 00 96885

SMS: SKUPAJ in SKUPAJ5 na 1919

Skupaj zmoremo!